ZATRZYMAĆ LATO NA STOLE
Lato jest pełne kolorów, zapachów i smaków. Słoneczny i urlopowy nastrój udziela się wszystkim. Chętnie spędzamy czas na zewnątrz, ciesząc się z każdej chwili spędzonej samotnie lub w towarzystwie innych.
Miłośnicy lata chcieliby, aby trwało ono bez końca, a osoby lubiące inną porę roku czekają na jego koniec, żeby podziwiać kolory liści lub biel zimy. Niektórzy szykują się na długie chłodne dni i „zamykają” lato w słoiku lub w butelkach.
Sposobów na zatrzymanie lata jest bardzo dużo. Możemy przeglądać fotografie z wakacji, planować kolejny urlop, wędrować palcem po mapie, sprawić sobie specjalną lampę imitujące światło bardzo zbliżone do słonecznego. Za latem tęsknią osoby niekorzystnie reagujące na zmiany pogody i czekają zawsze na tę jasną porę roku.
Dylemat związany z zatrzymaniem lata proponujemy rozwiązać w bardzo twórczy i całkiem nowy sposób. Zatrzymując lato na stole dzięki pięknym obrusom i dekoracjom, sprawimy sobie i innym radość nawet w pochmurne jesienne lub mroźne, zimowe dni.
Kwiaty to obowiązkowy punkt na letnim stole. Obrus w taki motyw zaskoczy i przywoła wspomnienia, nawet w lutowy, ciemny dzień.
Duże wzory są bardzo dekoracyjne. Taki obrus przykuje uwagę w salonie lub w jadalni. Motyw piwonii (Obrus Flowers W45 Wypustka Łosoś), róż, maków, chabrów (Obrus Flowers W56 Podszyty) magnolii ( Obrus Flowers W64)jest zawsze na topie.
![]() | ![]() | ![]() |
Również lawenda na stole wygląda bardzo szykownie i modnie (Obrus Lawenda W17 Lamówka Fiolet).
![]() |
Dobór obrusu zależy tylko od nas i naszego wnętrza. Łagodne pastele wyglądają romantycznie, a zdecydowane kontrasty bardzo nowocześnie.
Podobnie wspaniale prezentują się wzory tropikalne(Nakładka 40x140Flowers W61 Mankiet), chętnie wybierane cały rok, cieszące się niesłabnącym powodzeniem od dwóch sezonów.
![]() |
Nowoczesne połączenia to rozwiązanie idealne dla chcących posiadać kawałek lata na ozdobnej listwie (Obrus Sweet Flowers W59) lub w postaci pasa (Obrus Dmuchawce Grafit Prestige) na środku obrusu.
![]() | ![]() |
Osoby, które nie są przekonane do kwiatowych obrusów, będą zadowolone z dekoracyjnych podkładek pod talerz (Podkładka Kolekcja Roses W27), nakładek (Nakładka 40x140 Len Listwa Flowers W54) i poszewek (Poszewka 40x40 Flowers W57), które tylko delikatnie wprowadzą letni klimat na stół, stolik kawowy, kanapę lub łóżko.
![]() | ![]() | ![]() |
Nasz stół będzie wyglądał oryginalnie, jeśli wykorzystamy kilka trików na przechowanie letnich kwiatów i owoców.
Pierwszym z nich jest zamrożenie w kostkach lodu lub w większych pojemnikach o dowolnym kształcie, jako wielkiej lodowej kostki. Jadalne kwiaty i różne owoce można wrzucić do dzbanka z wodą lub z innym napojem, aby przypominały o letnim nastroju. Ozdobą na stół, która może nie wytrzyma w zamrożonej formie zbyt długo, ale będzie zmieniać swój wygląd w miarę upływu czasu jest zmieszanie w przejrzystym naczyniu czystych kostek lodu i tych kwiatowych. Przygotujmy wcześniej ich dużą ilość. Taka dekoracja postawiona w środku zimy w centralnym miejscu od razu przeniesie nas w gorącą porę roku.
![]() | ![]() |
Innym sposobem na domowe ozdoby z żywych kwiatów jest zamrożenie ich całych główek w plastikowych, zamykanych pojemnikach, tak aby nie uległy zgnieceniu w zamrażalniku.
![]() |
Jednym z najbardziej znanych i starych sposobów jest zalanie owoców czy kwiatów spirytusem. Powstaną z nich wspaniałe nalewki o właściwościach leczniczych, smakowych i zapachowych. Przy okazji postoją dłużej w słoiku lub w butelce, dając dekoracyjny efekt. Doskonałe będą nasze krajowe, sezonowe owoce, zioła i kwiaty – lawenda, nagietki, róże, owoce czarnego i białego jadalnego bzu. Taką nalewkę wraz z owocami lub kwiatami można dodać do zimowej herbaty. Rozgrzeje i wyleczy nas w naturalny sposób.
![]() |
Drugim najbardziej popularnym trikiem na przedłużenie lata jest suszenie kwiatów. Możemy sami zrobić ozdobny susz z płatków i wzmocnić jego kolor barwnikami i naturalnymi olejkami eterycznymi, wsypując go do przejrzystych naczyń np. dekoracyjnych słoików.
![]() | ![]() |
Zachować lato w słoiku można dzięki marynatom i pasteryzacji. Nasze owoce i warzywa wzbogaćmy o niebanalne dodatki. Do powideł śliwkowych dodajmy świeży imbir, lawendę, goździki lub kakao z odrobiną chili. Jabłka i cynamon to połączenie doskonałe, ale dodając płatki róż uzyskamy inny wymiar smaku. Papryka jest lekko słodka, a więc z miodem, cząbrem, cytryną lub prawdziwą fetą, twardym serem kozim lub owczym będą oryginalnym dodatkiem do dań.
![]() |
Tego roku zaczarujmy lato i sprawmy, aby zostało ono jak najdłużej na naszym stole i w sercu. Udanych eksperymentów z gorącym zapałem.