Zapiecz sobie co nieco
Wracasz do domu głodny jak wilk. Myślisz tylko o tym, co można zjeść na szybko. Nie musisz zamawiać pizzy. Dobry i pożywny posiłek przygotujesz w krócej niż godzinę. O czym mowa? Oczywiście o zapiekankach, które są nie tylko bardzo pożywne, ale w zależności od tego jakich produktów użyjesz mogą być także zdrowe i niskokaloryczne.
Większości z nas zapiekanki kojarzą się raczej z tzw. przeglądem lodówki, niż z wykwintnymi daniami, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prawda jest nieco inna, zapiekanki dają nam przede wszystkim możliwość swobodnego i zaskakująco przyjemnego łączenia smaków. Dla wielu z nas potrawy te będą okazją do przełamania traumatycznych wspomnień z dzieciństwa związanych np. ze szpinakiem, który podany w odpowiedni sposób jest naprawdę bardzo smaczny.
![]() | Zapiekanka w francuskim stylu Jedną z kapitalnych rzeczy, którymi możecie zachwycić swoich gości jest zapiekanka, która właściwie jest zupą. Wszyscy, którzy orientują się w kuchni francuskiej wiedzą już pewnie o co chodzi, a pozostałym wyjaśniamy, że chodzi o zapiekaną zupę cebulową. To bardzo ciekawe danie idealne na chłodne jesienne dni. A co najważniejsze jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Cebulę przed dodaniem do zupy warto jest podsmażyć, aby skrócić czas przygotowania. Całość możemy przygotować na lekkim warzywnym bulionie a w wersji dla leniwych (nie polecamy!) kostce rosołowej. Na koniec rozlewamy zupę do miseczek żaroodpornych, przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego, zapiekamy i gotowe. Tanio, szybko, smacznie, czego chcieć więcej? |
Nad Wisłą jedną z najpopularniejszych jest z pewnością wersja z ziemniakami. Reszta składników to już kwestia indywidualna. Lubimy szynkę? Proszę bardzo! Kabanosy? Oczywiście! Paprykę, pieczarki? Jeszcze lepiej. Ze względu na to, że jest tyle rodzajów zapiekanek ziemniaczanych, my skupimy się na wyborze odpowiedniego surowca. Jest wiele odmian ziemniaków i każda z nich nadaje się do czegoś innego. Mamy ziemniaki sałatkowe, które zachowują zwartą konsystencję, dzięki czemu przygotowane z nich potrawy będą nie tylko smaczne, ale też ładne. A do zapiekanki najlepiej wybrać klasyczne ziemniaki z odmiany Irga lub Irys, które przy pieczeniu będą miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. | ![]() |
![]() |
Na modłę amerykańską Jedną z najbardziej znanych zapiekanek na świecie jest klasyczny, amerykański makaron z serem. Mówi się o nim, że należy do grupy tzw. jedzenia infantylnego. W Stanach Zjednoczonych jest to potrawa wręcz narodowa. W Polsce? Raczej nieznana, jeśli nie liczyć makaronu z serem białym. W przeciwieństwie do swojego polskiego brata, Mac’n'Cheese to potrawa tłusta, sycąca i rozweselająca. Przygotowanie jest więcej niż banalne. Potrzebujemy makaronu, sosu beszamelowego, sera i bułki tartej. Makaron warto podgotować, żeby całość piekła się krócej. Łączymy wszystko razem, posypujemy bułką tartą, wstawiamy do pieca i voila! Mamy pyszne, pachnące danie, które podniesie nam poziom endorfin w największą pluchę. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Was do eksperymentowania z zapiekankami. Te proste potrawy, umiejętnie przygotowane, będą stanowiły doskonałą pozycję w jadłospisie. Ale pamiętajcie też, że prosta potrawa wcale nie zwalnia z obowiązku podawania jej na ładnie nakrytym stole. |
Źródło zdjęć: pinterest.com