ZAMYKAMY LATO W SŁOIKU
Koniec lata to doskonały moment na podsumowanie wakacji, przejrzenie zdjęć zrobionych podczas bliskich i dalekich podróży, a także korzystanie z ostatnich promieni gorącego słońca. To również idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów, dżemów czy konfitur z bogatej gamy świeżych owoców i warzyw.
Wszyscy żyjemy w przekonaniu, że lato kończy się bezpowrotnie, a już za chwilę pojawią się długie wieczory, jesienna chandra, deszcz, szarość. To nieprawda! Lato i jego walory smakowe możemy zatrzymać na dłużej - na jesień, zimę, a nawet do wiosny. Przetwory zamknięte w słoikach przywołają nam w tych okresach aromat i smak lata, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
![]() | ![]() |
Znajdź najlepsze przepisy
![]() |
Przygodę z konfiturami rozpocznijmy od poszukania najlepszych przepisów – porozmawiajmy z przyjaciółkami, mamą czy babcią, sprawdźmy własne notatki i przepiśniki, zajrzyjmy do internetu i prasy czy książek. Przepis to często tylko baza do wykonania wielu przetworów, dlatego jeżeli nie boimy się eksperymentować, do każdego przepisu możemy wprowadzić „coś od siebie”. Możemy również zmienić zwykłe (standardowe) składniki (jak np. cukier) na mniej kaloryczne zamienniki. Jeśli ten etap mamy za sobą – możemy zaczynać!
Wybieramy najlepsze smakołyki
![]() |
Kolejnym krokiem jest wybór odpowiednich warzyw i owoców. Przetwory zrobimy właściwie ze wszystkiego, co oferuje nam lato. Ważnym jest jednak, by wybierać tylko najlepsze, dojrzałe i nieuszkodzone okazy. Starajmy się, by owoce i warzywa nie miały żadnych uszkodzeń i plam – może to zepsuć zarówno smak przetworów, jak i ich wygląd.
Słoiki
![]() |
Odpowiedni dobór słoików i butelek to kolejny krok przygotowań pysznych przetworów. Pamiętajmy, by były odpowiednio szczelne. Nieszczelność może spowodować, że cała nasza praca pójdzie na marne. Często zbieramy słoiki przez cały rok, dlatego przed rozpoczęciem przygotowań warto je przejrzeć i przeprowadzić ich selekcję. – wystrzegajmy się tych popękanych i uszkodzonych. Nie zapomnijmy też o nakrętkach – te nie powinny być zardzewiałe ani pokryte nalotem, gdyż może to powodować metaliczny posmak.
Etykiety
![]() | ![]() | ![]() |
To równie ważna kwestia jak wybór owoców, warzyw i słoików. Nie tylko słoik i jego wkład będą ozdobą, ale też dodatki – osłonki, naklejki, etykiety. Co ważne, osłonki na nakrętkach, na które nałożymy gumkę recepturkę dodatkowo zabezpieczą słoik przed kurzem. Na etykietach warto z kolei napisać nazwę zawartości słoika oraz datę wykonania, dzięki czemu za jakiś czas poszukiwania ulubionego dżemu, konfitury czy innych przetworów w piwnicy, na strychu czy w spiżarni będą o wiele łatwiejsze.
Co w słoiku?
![]() |
Od wyboru do koloru – tak możemy w skrócie napisać, co powinno znaleźć się w słoikach. Tak naprawdę to, co postanowimy z lata zamknąć w słoiku zależy od naszych upodobań i kreatywności. Na pewno powinniśmy pamiętać o soku z czarnej porzeczki, który będzie bombą witaminową podczas chłodnych i szarych dni, przyda się również sok z malin na przeziębienia, ze śliwek i agrestu koniecznie przygotujmy kilka słoików kompotu, które będą przepysznym uzupełnieniem obiadów. Uwielbiamy spotkania towarzyskie? Świetnie, przygotujmy kilka butelek nalewek z malin, brzoskwiń, jabłek, śliwek czy gruszek. Jeśli uwielbiamy smak letniej szarlotki ze świeżych jabłek, podsmażmy je i zachowajmy w słoikach. Będzie jak znalazł, gdy najdzie nas ochota na ciasto z jabłkami zimą. Idealnym dodatkiem do naleśników, pieczywa, omletów i wielu innych dań będą dżemy i konfitury. Nie bójmy się również warzyw. Ogórki, pomidory, kapusta, rzodkiewki, marchew, kalfior, papryka – każde z nich możemy z powodzeniem ukisić. Jeśli lubimy smak cukinii to do gustu przypadnie nam zrobiony z niej ketchup.
Pamiętajmy, że przygotowanie przetworów jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu. W zamian za tę niewielką pracę otrzymamy przepyszne, naturalne i zdrowe wyroby, a jedząc je podczas długich jesienno-zimowych wieczorów dostarczymy naszemu organizmowi mnóstwo cennych i niezbędnych witamin oraz składników odżywczych. Co najważniejsze, to nie jest mit – przecież jeszcze kilkanaście lat temu nasze babcie rok w rok przygotowywały przetwory i cieszyły się niebywałym zdrowiem.