Za godzinę będą goście!
Tym razem proponujemy Wam ciasto ratunkowe. Wypiek, który nie może się nie udać. Placek, którego przygotowanie nie zaangażuje Was na dłużej niż 15 minut. I nikt nie uwierzy, że powstał rzutem na taśmę.
Na szybko i dla niecierpliwych
Nasze ciasto czekoladowe nie wymaga od Was wielkich umiejętności. Zaprawieni w bojach domowi cukiernicy mogą nawet powiedzieć, że to przepis poniżej ich ambicji. Są jednak w życiu takie sytuacje, w których fajnie mieć w domu coś słodkiego do kawy, a nie ma czasu ani na wymyślne przepisy, ani na wycieczkę do cukierni. Goście będą za godzinę? Spokojnie – pyszne ciasto zdąży nawet delikatnie przestygnąć, zanim usiądą przy stole.
Szybkie i proste ciasto czekoladowe.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 jaja
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże czubate łyżki kakao
- 1 słoik dżemu (wiśnia, truskawka, porzeczka albo powidła śliwkowe)
- do wyboru na wierzch: rodzynki, suszone śliwki, plasterki jabłka, pokrojona w kostkę czekolada,
- polewa (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza owocami) wrzucamy do miski w dowolnej kolejności, a następnie je ze sobą miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wylewamy na nią ciasto i układamy na nim owoce. Całość wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Placek jest gotowy po około 40-50 min. Dla pewności sprawdzamy go przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem. Ciasto pęka na szczycie jak babka.
Porada: Ciasto przygotowane według tego przepisu powinno być wystarczająco gęste, by owoce nie opadły w nim w trakcie pieczenia. Na wszelki wypadek pamiętajcie jednak, by nie układać ich zbyt blisko siebie (zwłaszcza tych wilgotnych). Możecie też delikatnie obtoczyć je w mące.
Czas start!
Nie spodziewacie się dziś gości? Ale coś dobrego i tak by się zjadło? No to do dzieła – sprawdźcie, czy już za pierwszym razem uda Wam się z przygotowaniem ciasta czekoladowego zmieścić w godzinie. Smacznego!
zdjęcia: zt, pinterest.com