Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Z żuru chłop jak z muru.

01 - 03 - 2013
Kulinaria

Pewnie wielu z Was kojarzy tę sentencję. Nie będziemy rozwlekali się zanadto nad ciężkim losem bohatera filmu i książki, w której została ona użyta, pomożemy Wam za to ugotować prawdziwą ozdobę Wielkanocnego (tak, tak, to już niedługo) stołu jaką jest żurek. Pachnący, na białej kiełbasie i wędzonce.Żurek to prawdziwy rarytas kuchni polskiej. Charakterystyczny smak zawdzięcza zakwasowi z żytniej mąki. Przepis prawdopodobnie przywędrował do nas z terenów dzisiejszej Białorusi i Ukrainy. Tradycyjnie podawany jest na Wielkanocne śniadanie, ale w Rzeczpospolitej szlacheckiej był również jedzony przez cały okres wielkiego postu. Był on wtedy o wiele uboższy, a gotowało się go na ziemniakach i cebuli. Niestety, kiedy danie uznawane jest za „tradycyjne” pojawiają się jego liczne mutacje, przygotowywane w różnego rodzaju restauracjach i barach, ale my powiemy Wam jak przygotować najprawdziwszy staropolski żur.

Najważniejszy jest zakwas!

Możecie go kupić w buteleczce w sklepie, ale jeszcze lepiej jest przygotować zakwas w domu. Będziecie potrzebowali 2 szklanek mąki żytniej, 2 litrów wody, 3 ząbków czosnku, kilku skórek razowego chleba, 2 liści laurowych, 3 kulek ziela angielskiego,czarnego pieprzu i kminku. Tradycyjnie zakwas robiło się w glinianym naczyniu, ale jeśli takim nie dysponujemy może być również duży słoik. Do naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy wodą, mieszamy. Wrzucamy rozgniecione (ale nie obrane) ząbki czosnku,skórki chleba i przyprawy. Zakrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach, możemy wyłowić chleb i przyprawy. Mamy już gotową bazę na której ugotujemy żur. Dużą zaletą takiego zakwasu jest możliwość stosunkowo długiego przechowywania.

Gotujemy

Żurek najlepiej ugotować na wywarze z białej kiełbasy i wędzonego boczku. Czas gotowania jest zależny od tego, czy kiełbasa którą kupiliśmy jest surowa, czy też wstępnie parzona. Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wrzucamy wcześniej namoczone suszone grzyby, posiekaną cebulę i dwa całe ząbki czosnku. Po 20 minutach dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.Gotujemy wszystko razem przez kolejne 20 minut, po czym wyciągamy kiełbasę i kroimy ją w plastry. Teraz kolej na nasz zakwas, którego dodajemy do smaku, w naszym przypadku na trzy szklanki wody dodajemy dwie szklanki żuru, dosypujemy także majeranku. Teraz musimy poczekać, aż zupa się zagotuje. Następnie ściągamy ją z ognia i zabielamy, najlepiej użyć do tego celu śmietany 36%.

Co właściwie mamy w talerzu?

Jedną z największych zagadek ludzkości, oprócz tego, kto robi kręgi w zbożu, jest czym właściwie różni się żurek od białego barszczu. Jeśli nadal zastanawiacie się co ugotowaliśmy, spieszymy z wyjaśnieniem. Dawniej żurem nazywano postną zupę z ziemniakami, a barszcz biały gotowano na mięsie. Według innej tradycji żurek przygotowywano na bazie mąki żytniej, a barszcz na pszennej. Ale współcześnie to nie ma znaczenia, ponieważ nazwę tę stosujemy wymiennie. A więc smacznego i nie zapomnijcie o połówce jajka w talerzu.

Zdjęcia: crummblle.wordpress.com, www.e-vive.pl.

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej