Wiosna na stole
Wiosna to nie tylko potrawy, które przyrządzamy w tym czasie na bazie świeżych ziół czy nowalijek. Wiosna to przede wszystkim soczyste barwy, kwiaty, kolorowe dodatki – a wszystko to w zasięgu Waszej jadalni
Tchnijcie wiosennego ducha w zapomniane już przedmioty
Macie w domu jakieś zapomniane, bądź po prostu nielubiane naczynia? Jeśli tak, jest to idealna okazja na ich wykorzystanie w ramach wiosennego szaleństwa. Wasz stół nabierze nowego charakteru, a kolorowe akcenty ożywią wspólne posiłki. Przy ozdabianiu naczyń możecie bawić się sami, jak i całymi rodzinami. Nie tylko spędzicie wspaniale czas, ale też stworzycie coś, co tchnie wiosennego ducha na Wasze stoły.
Czego potrzebujecie?
1. Naczynie – najlepsze będą jasne, ponieważ najłatwiej jest je pokryć farbą. Powinno być to naczynie ceramiczne, dowolnego kształtu: talerzyk, kubek, sosjerka. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.
2. Farby – należy użyć farby przeznaczonej do powierzchni ceramicznych, do wypalania na ciepło. W zależności od tego, czy naczynie to będzie pełnić funkcję ozdobną, czy też będziecie z niego spożywali posiłki, przy zakupie zwróćcie uwagę na napisy na opakowaniach farb. Nie wszystkie mogą mieć też kontakt z detergentami, czasem nie mogą być używane w zmywarkach.
3. Pędzle – grubość i twardość włosia zależy od wzoru, jaki chcecie umieścić. Miękkie i wąskie nadają się do szczegółów, do malowania gałązek, cienkich linii. Grube zaś ułatwiają pokrywanie dużych powierzchni, jak np. powierzchnie talerzy.
4. Szablon – ułatwia powielanie motywu na wielu naczyniach, bądź jednym. Najłatwiej korzysta się z szablonów samoprzylepnych, które oczywiście można zrobić samemu. Narysujcie, bądź wydrukujcie wzór na samoprzylepnym papierze (najlepiej usztywnionym). Jeśli nie czujecie się w tym mocni, zawsze możecie kupić już gotowe szablony w Internecie (na przykład wpisując hasło: „szablony malarskie”).
5. Alkohol – do odtłuszczenia powierzchni przed jej pomalowaniem.
6. Miękka szmatka – w prosty sposób usuniecie błędne maźnięcia pędzla.
Wiosenne malowanie czas zacząć!
Naczynie przetrzyjcie szmatką zwilżoną alkoholem i poczekajcie do jego wyschnięcia. Używając przyklejonego szablonu, naszkicujecie ołówkiem wybrany motyw. Następnie ostrożnie nanieście farbę na naczynie w miejscach wcześniej zaznaczonych. To nie jest trudne zajęcie – po prostu wymaga wprawy. Uważajcie tylko, aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza, mogą one zepsuć Waszą poprzednią pracę
Pomalowane naczynie pozostawcie w suchym, niekurzącym się miejscu o temperaturze pokojowej na jedną dobę. Po tym czasie, należy wypiec przedmioty pokryte farbą. Wstawcie je do zimnego piekarnika i jak osiągną one temp 160 stopni C, pieczcie przez około pół godziny. Wyłączcie piekarnik i poczekajcie do ostygnięcia. Teraz już tylko umyjcie naczynie i możecie zapraszać swoich najbliższych na wiosenne ciasto, herbatkę, bądź cały obiad przy nowej zastawie
Kto nie czuje się na siłach w malowaniu naczyń, zawsze może kupić wzorzysty talerz, a najlepiej całą wiosenną zastawę, która na pewno rozbudzi Wasze stoły po zimie :)
![]() | ![]() | |
![]() | ![]() |