Udekoruj swój stół kwiatami
Kwiaty mogą stanowić najpiękniejszą dekorację stołu. Zapewniają niepowtarzalny wystrój, sprawiają, że wnętrze jest bardziej przytulne. Aby w niesamowity sposób zdobiły stół, ich kompozycja musi być przemyślana.
Najlepiej korzystać zawsze z kwiatów sezonowych, np. w okresie wielkanocnym mogą to być żonkile, konwalie, bzy. W okresie letnim chabry, maki czy inne piękne, wakacyjne kwiaty. Najważniejsze jest zapewnienie im dostępu do wody. W przeciwnym razie kompozycja może bardzo szybko zwiędnąć i stracić swój urok.
Dobierając kwiaty do kompozycji starajmy się je utrzymać w jednej tonacji kolorystycznej z pozostałymi ozdobami. Z tymi roślinami ozdobnymi piękne komponują się świecie. Połączenie tych dwóch dekoracji daje oszałamiające wrażenie. Przykładowo płatki kwiatów i jednorazowe świeczki unoszące się na powierzchni wody daje niesamowity efekt – rozwiązanie bardzo romantycznie, ale też delikatnie.
Poza tym do kompozycji możemy wykorzystać dostępne naczynia. Przy wyborze panuje pełna dowolność a ograniczenie stanowi jedynie nasza kreatywność. Do dekoracji można wykorzystać kieliszki do wina, wazy, salaterki. Ciekawie wyglądają także przezroczyste miseczki wypełnione kwiatami, wodą i innymi drobnymi dekoracjami. Najważniejsze, żeby na stołach nie stawiać zbyt wysokich naczyń – nie mogą zasłonić twarzy pozostałych gości siedzących przy stole. Poza tym ozdoby nie mogą utrudniać dostępu do potraw.
Dobrze jest także dobrać rodzaj bukietu, dekoracji do rodzaju stołu. W niewielkim pomieszczeniu, w którym stół przylega jednym bokiem do ściany, najlepiej prezentuje się kompozycja ustawiona przy tym właśnie boku, na tle ściany. Poza tym jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie – mamy do dyspozycji prawie całą powierzchnię stołu.
Na stoliczkach kawowych dekoracja kwiatowa najlepiej sprawdza się na samym środku. Zazwyczaj jest skromna, niewielka ze względu na niewielkie rozmiary stolika. Kompozycja kwiatowa nie może przeszkadzać w codziennym życiu.
Z kolei w przypadku ogromnych, podłużnych stołów (przypominających szwedzki bufet) najlepiej postawić na kilka bukietów, np. ustawionych na dwóch końcach lub kilka mniejszych aranżacji ułożonych po przekątnej. Da to zna znacznie lepszy efekty. Tutaj można postawić na wysokie ozdoby – mające nawet 1 m wysokości. Bukiety mogą znajdować się w wysokich, smukłych, przezroczystych wazach.
Innym rodzajem ozdoby może być także girlanda ułożona wzdłuż całego stołu – ta forma sprawdza się zwłaszcza w przypadku długich i wąskich stołów. Kwiatami można udekorować także serwety – porozkładać na nich ścięte kwiaty.
Źródło zdjęć: pinterest.com