UDEKORUJ ŚWIĄTECZNY STÓŁ W NURCIE EKO – NATURALNE OZDOBY ZROBIONE W RODZINNYM GRONIE
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy lubimy dekorować dom pięknymi i oryginalnymi ozdobami. Można je kupić lub zrobić samodzielnie. Jeśli zaprosimy do wspólnego wykonania dekoracji całą rodzinę, przyjemność będzie podwójna, bo poza satysfakcją z wykonanej pracy i pięknym efektem, spędzimy czas razem.
Proponujemy Wam zrobić oryginalne, ekonomiczne i ekologiczne ozdoby, które będziecie mogli zawiesić lub postawić i cieszyć się nimi w czasie Świąt.
DEKORACJE Z SOLĄ
Solne zawieszki
Jest niezastąpiona w kuchni, ale okazuje się że można poza przyprawianiem świątecznych potraw zrobić z niej o wiele więcej. Ozdoby z masy solnej będą wyglądały, bardzo efektownie na choince i na prezentach.
![]() |
Przepis:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka soli
- pół szklanki wody
Sypkie składniki wsypujemy do miski i powoli dolewamy wodę, jednocześnie zagniatając. Z masy wycinamy różne kształty foremkami do pierników, robimy u góry dziurkę zapałką, umieszczamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku w temperaturze około 100 stopni Celsjusza dopóki nie będą twarde.
Masę można podzielić na kilka części i dodać do niej naturalne barwniki – cynamon, kurkumę, sok z buraków lub pozostawić w białym kolorze. Z masy można ulepić wiele kształtów, dzieci będą bardzo zadowolone z samodzielnego wykonania figurek, nawet jeśli nie będą idealne.
Gotowe solne „ciasteczka” lub figurki można pomalować farbami akrylowymi, spryskać brokatem w sprayu lub lakierem akrylowym. Za pomocą kleju na gorąco można do nich doczepić wstążki, bombki, szyszki lub koraliki.
Zawieszki solne przewlekamy naturalnym sznurkiem i ozdabiamy nimi prezenty, możemy na nich napisać imię obdarowanej osoby perłą w płynie, jednak potrzeba jej czasu, żeby dobrze zastygła.
Solne świeczniki
![]() |
Drobną sól można także wykorzystać do zrobienia pięknych „śnieżnych” świeczników. Do słoiczków lub innych szklanych naczyń wystarczy wsypać sól - 1/4 objętości, ustawić świeczkę o szerokiej podstawie, aby była stabilna, a na wierzchu umieścić czerwone kuleczki irgi, jarzębiny lub jałowca.
Jeżeli marzymy o świecznikach z cienkimi świeczkami, soli w słoiczku musi być znacznie więcej, aby wcisnąć i ustabilizować świeczkę.
![]() |
Drugim sposobem na taki solny świecznik może być obtoczenie w drobno lub gruboziarnistej soli butelki lub słoika, pokrytych wcześniej klejem. Przy brzegu świecznik można obwiązać sznurkiem i przykleić do niego naturalne gałązki, korę cynamonu lub szyszki.
DEKORACJE DRZEWNE
Wieniec z wikliny z naturalnymi ozdobami
![]() |
Wiklinową bazę wieńca można kupić w sklepie florystycznym lub kwiaciarni. Potrzebny nam będzie sznurek jutowy, naturalne tasiemki, klej na gorąco i różne ozdoby np. zawieszki z masy solnej (patrz wyżej), suszone plastry pomarańczy lub cytryny, szyszki i zielone gałązki.
Dekoracje można umieszczać na wieńcu przewiązując sznurkiem lub przyklejając. Gotowy można spryskać sztucznym śniegiem lub brokatem.
Pamiętaj - wieniec z solnymi ozdobami nie nadaje się na zewnątrz, masa absorbuje wodę i może się rozpaść.
Duża choinka z gałęzi
Wybierzcie się na zimowy spacer do parku i pozbierajcie gałęzie (brzozowe wyglądają bardzo efektownie) i gałązki różnej długości.
Kupcie naturalny sznurek, a gałązki ułóżcie na podłodze zaczynając od dołu od najszerszych do najwęższych, tworząc kształt choinki (do przycięcia gałęzi na odpowiednią długość pomocny będzie sekator). Zwiążcie całość sznurkiem i udekorujcie. Jeśli choinka ma wisieć pod sufitem lub na oknie, możecie powiesić jabłka, pierniki, cukierki, natomiast jeżeli chcecie powiesić ją na ścianie, proponujemy Wasze ozdoby przykleić na gałęziach klejem na ciepło. Dobrym rozwiązaniem jest personalizacja choinki i przyklejenie na niej Waszych zdjęć. Możecie ją także podświetlić, przewlekając pomiędzy gałązkami choinkowe światełka.
![]() |
Mała choinka z patyczków
Dla maluchów, dla których zadanie z dużą choinką z gałęzi będzie zbyt trudne, proponujemy wykonanie małych choinek na tekturze. Wystarczy klej uniwersalny do drewna, papieru, szkła i małe gałązki. Ozdobami mogą być żołędzie, gwiazdki anyżu lub koraliki. Zasada rozmieszczenia gałązek na tekturze jest taka sama, jak przy wykonaniu dużej choinki. Maluchy będą miały wielką przyjemność, jeśli ich prace wręczymy w ramach kartki świątecznej lub zawiesimy na ścianie jak obraz.
![]() |
Kula z szyszek
Ta ozdoba robi wielkie wrażenie. Do wykonania kuli potrzebna będzie styropianowa kula lub dużo papieru, cienkich reklamówek i taśma klejąca pakowa, klej na gorąco i oczywiście szyszki.
Wersja pierwsza na styropianowej kuli:
Kulę można zawinąć ściśle w foliowy cienki woreczek i związać gumką recepturką, umieszczając od razu tasiemkę lub sznurek, na którym szyszkowa ozdoba będzie wisiała. Ten zabieg sprawia, że kruszący się styropian nie spada na zewnątrz, tylko pozostaje w woreczku. Na tak przygotowaną kulę, naklejamy ściśle szyszki, mocząc miejsca na kuli klejem na gorąco.
Wersja druga na kuli zrobionej własnoręcznie:
Może się zdarzyć, że w sklepie nie dostaniemy dużej kuli ze styropianu. W takim przypadku możemy ją wykonać sami. Dużą ilość zużytych, czystych woreczków lub zadrukowanego papieru, zwijamy w kulę, umieszczając w jednym, głównym woreczku i ściśle zawiązując. Na taką kulę naklejamy brązową taśmę pakową, miejsce przy miejscu, aby trzymała formę. Rozpuszczamy klej w ciepłej wodzie, w proporcji – pół na pół. W gotowym roztworze moczymy ręczniki papierowe i obkładamy nimi naszą kulę, pozostawiając na noc.
Po tym czasie kula będzie utwardzona i gotowa do użycia. Szyszki umieszczamy tak samo jak w I wersji.
Kulę można pomalować, zostawić w naturalnej postaci lub posmarować brzegi szyszek klejem, a następnie obsypać solą.
![]() |
DEKORACJE OWOCOWE
Jabłkowy i pomarańczowy świecznik z parafiną.
To dobry pomysł dla osób lubiących przyjemny aromat w domu.
Wersja pierwsza:
Wydrążone, z grubszą ścianką od góry jabłko lub pomarańczę zalewamy rozpuszczoną parafiną z pokruszonych, starych świeczek i wlewamy do wnętrza owocu, knot zawiązany na szaszłykowym patyczku zanurzamy w parafinie, opierając o ścianki, tworząc poprzeczkę. Kiedy świeca zastygnie, usuwamy patyczek, a pomarańczę ozdabiamy goździkami, w jabłko wbijamy gwiazdki anyżu na krótkich szpilkach z pasmanterii. Świeczniki kładziemy na ozdobnym talerzyku lub na plastrze drzewa.
Wersja druga:
Małym nożykiem wycinamy w owocu otwór o średnicy i głębokości świeczki – podgrzewacza i umieszczamy go w powstałym otworze. Ozdabiamy owoce jak w pierwszej wersji.
![]() | ![]() |
Pamiętaj – jest to mniej oszczędna wersja, bo owoc nie zostanie zjedzony, a jedynie będzie służył jako dekoracja. W pierwszej wersji cały miąższ można użyć w kuchni.