Torcik z owocami lasu
Dziś zaproponujemy Wam nieco trudniejszą w wykonaniu słodycz. Inspiracją do jej stworzenia była mleczna kanapka, którą możecie znaleźć w sklepach. Miała powstać jej wersja XXL. Kiedy okazało się, że w domu są dwa pudełeczka malin i jeżyn, uznaliśmy, że warto je wykorzystać. Kanapka zamieniła się w pokaźnych rozmiarów tort, który składa się z:
- biszkoptu,
- masy mlecznej,
- polewy czekoladowej,
- owoców do dekoracji
A teraz po kolei…
Biszkopt uniwersalny z 4 jaj
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao (można dodać więcej wtedy biszkopt będzie bardziej brązowy niż karmelowy)
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier, następnie kolejno żółtka
- Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (W trakcie dodawania mąki i wody można nadal używać miksera, ale na najmniejszych obrotach i krótko).
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt sprawia wielu osobom nieoczekiwane trudności. To dlatego, że często zapomina się o ważnych szczegółach: Ciasto należy wkładać do już nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia (przez pierwsze 25 min.) nie wolno piekarnika otwierać, a przed wyjęciem biszkoptu powinniśmy sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy (suchy patyczek).
- Po upieczeniu warto zostawić ciasto w uchylonym piekarniku dzięki czemu unikniemy nagłej zmiany temperatury. Następnie odkrawamy boki od formy i kładziemy biszkopt do góry nogami dzięki czemu będzie płaski.

Masa mleczna
Przepis na masę pochodzi z receptury na ciasto mleczna kanapka (bardzo słodka!)
Składniki na mleczną masę:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ( pełnego, może być granulowane)
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g masła (w temp. pokojowej, nie prosto z lodówki)
- 16 g cukru wanilinowego
- Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (uwaga żeby nie przypalić!).
- Ostudzić.
- Utrzeć masło (mikserem) i stopniowo dodawać wystudzone mleko, dalej ucierając. Dodawać mleko w proszku i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
- Ostudzony biszkopt rozdzielić na dwa blaty (można zastosować nitkę), przełożyć masą.
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (ewentualnie gorzkiej)
- 50 g masła
Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i rozlać na biszkopcie.
Zanim polewa stężeje udekorować ciasto owocami.
Warto spróbować
Zaproponowany dziś torcik przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodycze. Bardzo słodki krem został przełamany orzeźwiającym, kwaśnym smakiem jeżyn i malin. Wyrośnięty biszkopt przełożony mleczną masą, a następnie połączony z czekoladą i owocami tworzy dość wysokie ciasto. Jeden kawałek to zwykle dość nawet dla łasuchów. Polecamy!
zdjęcia: ZT, pinterest.com