Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Torcik z owocami lasu

19 - 08 - 2013
Kulinaria

Dziś zaproponujemy Wam nieco trudniejszą w wykonaniu słodycz. Inspiracją do jej stworzenia była mleczna kanapka, którą możecie znaleźć w sklepach. Miała powstać jej wersja XXL. Kiedy okazało się, że w domu są dwa pudełeczka malin i jeżyn, uznaliśmy, że warto je wykorzystać. Kanapka zamieniła się w pokaźnych rozmiarów tort, który składa się z:

  • biszkoptu,
  • masy mlecznej,
  • polewy czekoladowej,
  • owoców do dekoracji

 

A teraz po kolei…

Biszkopt uniwersalny z 4 jaj

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao (można dodać więcej wtedy biszkopt będzie bardziej brązowy niż karmelowy)

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier, następnie kolejno żółtka
  2. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (W trakcie dodawania mąki i wody można nadal używać miksera, ale na najmniejszych obrotach i krótko).
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Biszkopt sprawia wielu osobom nieoczekiwane trudności. To dlatego, że często zapomina się o ważnych szczegółach: Ciasto należy wkładać do już nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia (przez pierwsze 25 min.) nie wolno piekarnika otwierać, a przed wyjęciem biszkoptu powinniśmy sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy (suchy patyczek).
  5. Po upieczeniu warto zostawić ciasto w uchylonym piekarniku dzięki czemu unikniemy nagłej zmiany temperatury. Następnie odkrawamy boki od formy i kładziemy biszkopt do góry nogami dzięki czemu będzie płaski.

Masa mleczna
Przepis na masę pochodzi z receptury na ciasto mleczna kanapka (bardzo słodka!)

Składniki na mleczną masę:

  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ( pełnego, może być granulowane)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła (w temp. pokojowej, nie prosto z lodówki)
  • 16 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
 
  1. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (uwaga żeby nie przypalić!).
  2. Ostudzić.
  3. Utrzeć masło (mikserem) i stopniowo dodawać wystudzone mleko, dalej ucierając. Dodawać mleko w proszku i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Ostudzony biszkopt rozdzielić na dwa blaty (można zastosować nitkę), przełożyć masą.

 

 

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (ewentualnie gorzkiej)
  • 50 g masła

Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i rozlać na biszkopcie.
Zanim polewa stężeje udekorować ciasto owocami.

Warto spróbować

Zaproponowany dziś torcik przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodycze. Bardzo słodki krem został przełamany orzeźwiającym, kwaśnym smakiem jeżyn i malin. Wyrośnięty biszkopt przełożony mleczną masą, a następnie połączony z czekoladą i owocami tworzy dość wysokie ciasto. Jeden kawałek to zwykle dość nawet dla łasuchów. Polecamy! 

zdjęcia: ZT, pinterest.com

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej