Tarta z brokułami
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na proste i bardzo smaczne danie – tartę z brokułami. Tarty to specjalność kuchni francuskiej. Ich nadzienie może być, zarówno słodkie, jak i słone. W wyborze farszu panuje pełna dowolność i to właśnie największy atut tego posiłku.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej,
140 g margaryny,
5 łyżek zimnej wody,
szczypta soli,
szczypta ziół prowansalskich.
Z mąki, margaryny, wody, soli i ziół prowansalskich zagnieść ciasto, wyrabiać przez kilka minut. Następnie włożyć do lodówki na 30 min.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Nakłuwamy delikatnie widelcem na całej powierzchni. Pieczemy 15 min. w temperaturze 160 stopni.
Składniki na farsz:
brokuł,
cebula,
zioła prowansalskie,
250 g mięsa mielonego.
W międzyczasie usmażyć mięso mielone z pokrojoną cebulką, doprawić ziołami prowansalskimi. Brokuły pokroić na małe części i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok. 5 min. Następnie odcedzić. Ser zetrzeć na tarce.
Następnie na gotowym cieście ułożyć mięso, brokuły a na końcu posypać serem. Tartę włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika, żeby ser się roztopił.
fot. alicja-wkrainiesmakow.blogspot.com