Szybki i pyszny piernik – na blachę oraz muffiny
Bardzo prosty przepis okazał się kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Błyskawicznie znika z talerzy, dlatego warto go wypróbować w tym świątecznym czasie. Bazując na jednym przepisie możemy wykonać wiele wypieków. Zrobiłam m.in.: korzenno-marchewkowe muffiny ze szczyptą chilli polane białym lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczy oraz korzenno-bananowy wieniec, polany czekoladą, obsypany orzechami i przełożony dżemem z gorzkiej pomarańczy. Brzmi dobrze, prawda?
Składniki:
- 3 wkrojone banany lub 3 sztuki startej marchwi (w zależności
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do wyboru: mielonego cynamonu, przyprawy do piernika, szczypta imbiru, ja dodałam szczyptę chilli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 3 jajka
- lukier lub czekolada do polania + do dekoracji: orzechy, starta skórka pomarańczy
- ew dżem do przełożenia ciasta
Wykonanie:
Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier po czubatej łyżce i stopniowo ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i miksujemy.
Do puszystej masy wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy, banana lub marchew i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy (keksówka, mała blaszka, foremki na muffiny – do wyboru).
Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka).
Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy polewą i orzechami.