Szwedzki stół – zasady savoir vivre
Przyjęcie koktajlowe, garden party, impreza firmowa, a może hotelowe all inclusive? Nieważne co wybierasz, jest ogromna szansa, że trafisz tam na szwedzki stół. Czy wiesz jak się przy nim zachować, jakie zasady panują przy samoobsługowym bufecie? Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, my je rozwiejemy. Podpowiemy, co zrobić, by nie popełnić towarzyskiej gafy i najeść się do syta bez stresu, że nasze maniery nie są poprawne.
Nazwa szwedzki stół wywodzi się oczywiście ze Szwecji, w której tradycja serwowania tego typu posiłków sięga nawet XVI wieku. Na północy Europy szwedzki stół określa się jednak słowem smörgåsbord, które oznacza stół kanapkowy. Istnieje również anegdota, która nazwę szwedzki stół łączy z wydarzeniami, które miały miejsce w Polsce. Głosi ona, że w roku 1656, król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana „Sobiepana” Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Kanclerz przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale – by ująć mu czci – bez krzeseł. Odtąd przyjęcia na stojąco nazywano stołem szwedzkim. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo. Pewne jest jednak, że od tamtych, zamierzchłych czasów, szwedzki stół zyskał na popularności i jest bardzo często spotykaną formą podawania posiłków na różnego typu przyjęciach. | ![]() |
![]() | Na szwedzkim stole znajdują się przede wszystkim potrawy uważane za przekąski, jest ich najwięcej. Rzadko pojawiają się typowe dania obiadowe, a jeśli nawet , ich wybór jest ograniczony. Porcje podawane na stole są niewielkie, tak by można było zjeść je swobodnie na stojąco, bez używania noża. Trudno bowiem wyobrazić sobie sytuację, w której goście na przyjęciu nerwowo szukają wolnego kawałka stolika bądź parapetu, by pokroić kotlet schabowy.Zadaniem gospodarza jest zadbanie o to, by spożywanie posiłków na standing party było komfortowe, organizator musi również czuwać, by dla nikogo nie zabrakło jedzenia.
|
2. Ustawiamy się w kolejce, która w przypadku stołów z wolną przestrzenią po każdej ze stron, powinna przesuwać się zgodnie ze wskazówkami zegara; natomiast w sytuacji, gdy stół stoi pod ścianą – w kierunku od lewej do prawej.
3. Nie rezerwujmy miejsca w kolejce dla przyjaciół – to nietaktowne wobec innych osób.
4. Przy stole możemy wybrać dowolną potrawę, znajdują się bowiem na nim zarówno przekąski na zimno, ciepłe danie, jak i desery. Ważne by zachować umiar w nakładanych porcjach. 5. Niekulturalnym jest tworzenie ogromnych piramid z jedzenia na własnym talerzu. Jeśli czujemy, że mała porcja, która zmieściła się na naczyniu jest dla nas zbyt mała, po kolejną podejdziemy później. Stół będzie pełen przez cały czas trwania przyjęcia. 6. Podchodząc po dokładkę zawsze bierzemy czysty talerzyk. Może nie jest to ekologiczne, ale na pewno higieniczne: nakładając łyżką potrawę, możemy niechcący dotknąć swojego talerza. 7. Zwracamy uwagę na rozmiar talerzyków – małe są do przekąsek i deserów, duże talerze natomiast – do konkretniejszych potraw. 8. W razie problemów z nałożeniem potrawy, można sobie pomóc stawiając talerz na stole. Mając dwie wolne ręce o wiele sprawniej nałożymy na przykład sałatkę lub owoce morza. 9. Po skończonym posiłku naczynia należy odstawić w wyznaczonym miejscu. | ![]() |
Korzystając z tych rad, na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu, na którym jedzenie podawane jest w formie szwedzkiego stołu. Nie zapominajcie jednak, że przyjęcia bufetowe, jak każde inne, są formą spotkania towarzyskiego, którego zasadniczym celem jest rozmowa. Uważajcie więc, by podążając za wskazanymi zasadami savoir vivre przy stole, nie zapomnieć o kulturze osobistej, która zobowiązuje do podtrzymywania nienagannych relacji towarzyskich.