Sztuka parzenia herbaty
Parzenie i podawanie herbaty w niektórych krajach to część wielowiekowej tradycji. Według legend początki herbaty sięgają roku 2737 p.n.e., kiedy to chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Czy jest to prawda? Trudno to ustalić. Wiadomo jednak, że Chińczycy od dawna znali herbatę, pierwsze zapiski na jej temat pochodzą z X wieku p.n.e.
Do Europy zwyczaj picia herbaty przywędrował dopiero w XVI w.n.e., początkowo smak czaju poznali Rosjanie. W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII w., a o jego celebracji nauczał podróżnik i misjonarz Michał Boym:
Krzew, z którego liści przygotowany jest słynny w całych Chinach napój, nazywany jest Cia. Zbierają liście na wzgórzach, suszą je na małym ogniu na żelaznych siatkach i zalewają wrzącą wodą, przez co jest zielony lub żółty. Zwykle rozkoszują się pijąc go w stanie gorzkim. Dodając do niego słodyczy, często częstują nim gości. Japończycy mieszają proszek z liści z wodą i piją. Jednostka wagi najlepszej herbaty kosztuje często bardzo drogo. Orzeźwia przy upałach, zapobiega tworzeniu się kamieni i senności.
Jak przygotowujemy herbatę współcześnie?
Niestety obecnie zaparzenie herbaty sprowadza się najczęściej do wrzucenia ekspresowego woreczka do kubka i zalania go wrzącą wodą. Nie ma to jednak nic wspólnego z ceremoniałem parzenia herbaty, który chcemy promować. Najlepsza herbata to oczywiście ta w liściach, które zaparzane są przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio od 2 do 7 minut. Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie.
![]() | Sposób przygotowania podstawowych naparów herbacianych 1. Czarna herbata 2. Zielona herbata 3. Biała herbata 4. Pu-Erh |
Ważne jest również to, jakiej wody używamy do zaparzania herbaty, bowiem ma ona wpływ na smak i aromat. Oczywiście najlepiej jeśli używamy wody przefiltrowanej lub mineralnej. Jeśli nie jest to możliwe, do zaparzania herbaty można użyć również wody „odstanej” lub gotowanej przez około 2-3 minuty.
Dawkowanie suszu
Herbata czerwona powinna być zaparzana w temperaturze 90-100 °C przez około 3 minuty. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
Aby wydobyć najlepszy smak herbaty trzeba użyć odpowiedniej ilości suszu. Przyjmuje się, że wsypuje się jedną łyżeczkę herbaty na jedną filiżankę. W przypadku herbaty łamanej (ciętej) jest to płaska łyżeczka, jeśli używamy herbaty liściastej to wsypujemy czubatą łyżeczkę.
W czym parzyć herbatę?
Przygotowując herbatę dla więcej niż jednej osoby, dobrym zwyczajem jest zaparzenie jej w czajniczku. Czajnik przed zalaniem herbaty należy podgrzać wlewając do niego na kilka chwil gorącą wodę. Następnie gorącą wodę wylewamy, wsypujemy herbatę i ponownie zalewamy ją wodą o odpowiedniej temperaturze. Do parzenia herbaty nadaje się większość czajniczków z wyjątkiem plastikowych i ceramicznych, które mogą zmieniać jej smak. W kwestii kształtu, najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. W sklepach można również dostać inne, mniejsze akcesoria do parzenia herbaty. Najbardziej popularne są sitka i zaparzacze. Ich najważniejszą cechą jest rozmiar. Z tego samego powodu, co czajniczki, powinny być jak największe.
Na herbacie nie warto oszczędzać, dobrze wybierać najlepszej jakości liście od sprawdzonych producentów. Jest to napój stosunkowo tani, więc nasz portfel za bardzo nie ucierpi, jeśli zamiast po towar z najniższej półki sięgniemy po ten droższy. Odczucia smakowe będą za to dużo bardziej wyszukane.
Sprawcie, by ceremoniał picia herbaty nie kojarzył się tylko z Japonią lub brytyjskim five o’clock. Praktykujcie go u siebie w domu, a na pewno jesienne popołudnia i wieczory przy filiżance dobrze zaparzonego czaju staną się o wiele przyjemniejsze.
Źródło zdjęć: Pinterest.com