Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Sztuka parzenia herbaty

15 - 10 - 2012
Porady

Parzenie i podawanie herbaty w niektórych krajach to część wielowiekowej tradycji. Według legend początki herbaty sięgają roku 2737 p.n.e., kiedy to chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Czy jest to prawda? Trudno to ustalić. Wiadomo jednak, że Chińczycy od dawna znali herbatę, pierwsze zapiski na jej temat pochodzą z X wieku p.n.e.

Do Europy zwyczaj picia herbaty przywędrował dopiero w XVI w.n.e., początkowo smak czaju poznali Rosjanie. W Polsce zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII w., a o jego celebracji nauczał podróżnik i misjonarz Michał Boym:
Krzew, z którego liści przygotowany jest słynny w całych Chinach napój, nazywany jest Cia. Zbierają liście na wzgórzach, suszą je na małym ogniu na żelaznych siatkach i zalewają wrzącą wodą, przez co jest zielony lub żółty. Zwykle rozkoszują się pijąc go w stanie gorzkim. Dodając do niego słodyczy, często częstują nim gości. Japończycy mieszają proszek z liści z wodą i piją. Jednostka wagi najlepszej herbaty kosztuje często bardzo drogo. Orzeźwia przy upałach, zapobiega tworzeniu się kamieni i senności.

Jak przygotowujemy herbatę współcześnie?
Niestety obecnie zaparzenie herbaty sprowadza się najczęściej do wrzucenia ekspresowego woreczka do kubka i zalania go wrzącą wodą. Nie ma to jednak nic wspólnego z ceremoniałem parzenia herbaty, który chcemy promować. Najlepsza herbata to oczywiście ta w liściach, które zaparzane są przez odpowiedni czas dla danego gatunku herbaty, średnio od 2 do 7 minut. Od długości parzenia herbaty zależy jej działanie.

   Sposób przygotowania podstawowych naparów herbacianych

1. Czarna herbata
Czarną herbatę zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy przez trzy do pięciu minut. Po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

2. Zielona herbata
Aby zalać herbatę zieloną należy odczekać, aż zagotowana woda ostygnie do temperatury 60-80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Szczegółowe instrukcje powinny być podane na opakowaniu. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie stała się gorzka. Te same liście można wykorzystać nawet trzykrotnie, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi.

3. Biała herbata
Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.

4. Pu-Erh
Herbata czerwona powinna być zaparzana w temperaturze 90-100 °C przez około 3 minuty. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Ważne jest również to, jakiej wody używamy do zaparzania herbaty, bowiem ma ona wpływ na smak i aromat. Oczywiście najlepiej jeśli używamy wody przefiltrowanej lub mineralnej. Jeśli nie jest to możliwe, do zaparzania herbaty można użyć również wody „odstanej” lub gotowanej przez około 2-3 minuty.

Dawkowanie suszu

Herbata czerwona powinna być zaparzana w temperaturze 90-100 °C przez około 3 minuty. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Aby wydobyć najlepszy smak herbaty trzeba użyć odpowiedniej ilości suszu. Przyjmuje się, że wsypuje się jedną łyżeczkę herbaty na jedną filiżankę. W przypadku herbaty łamanej (ciętej) jest to płaska łyżeczka, jeśli używamy herbaty liściastej to wsypujemy czubatą łyżeczkę.


 

W czym parzyć herbatę?

Przygotowując herbatę dla więcej niż jednej osoby, dobrym zwyczajem jest zaparzenie jej w czajniczku. Czajnik przed zalaniem herbaty należy podgrzać wlewając do niego na kilka chwil gorącą wodę. Następnie gorącą wodę wylewamy, wsypujemy herbatę i ponownie zalewamy ją wodą o odpowiedniej temperaturze. Do parzenia herbaty nadaje się większość czajniczków z wyjątkiem plastikowych i ceramicznych, które mogą zmieniać jej smak. W kwestii kształtu, najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. W sklepach można również dostać inne, mniejsze akcesoria do parzenia herbaty. Najbardziej popularne są sitka i zaparzacze. Ich najważniejszą cechą jest rozmiar. Z tego samego powodu, co czajniczki, powinny być jak największe.

Na herbacie nie warto oszczędzać, dobrze wybierać najlepszej jakości liście od sprawdzonych producentów. Jest to napój stosunkowo tani, więc nasz portfel za bardzo nie ucierpi, jeśli zamiast po towar z najniższej półki sięgniemy po ten droższy. Odczucia smakowe będą za to dużo bardziej wyszukane.

Sprawcie, by ceremoniał picia herbaty nie kojarzył się tylko z Japonią lub brytyjskim five o’clock. Praktykujcie go u siebie w domu, a na pewno jesienne popołudnia i wieczory przy filiżance dobrze zaparzonego czaju staną się o wiele przyjemniejsze.

Źródło zdjęć: Pinterest.com

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej