Sztuka eleganckiego serwowania zup
Zupy stanowią jedno z podstawowych dań obiadowych. Najczęściej podawane są przed głównym posiłkiem jako przystawka. W tygodniu jednak, gdy brakuje czasu na gotowanie, potrafią w całości zaspokoić apetyt nawet największych łakomczuchów. Zupy bowiem to dania nadzwyczaj pożywne. Zawierają zasadniczo niedużą ilość kalorii, przy czym mogą posiadać wiele istotnych składników odżywczych, wśród których najpopularniejsze są te znajdujące się w warzywach. Wyróżnia się kilka rodzajów zup: gęste bądź lekkie, kremy, chłodniki, z mięsem lub kawałkami warzyw albo też takie, do których podaje się paszteciki, groszek ptysiowy, czy ziemniaki. Jakie je serwować? To właśnie postaramy się wyjaśnić.
Okazuje się, że to, jak powinno się podawać zupę jest ściśle określone w zasadach savoir vivre. Istnieje kilka technik, których należy się nauczyć, jeśli chcemy by nasze przyjęcia niczym nie odstawały od standardów praktykowanych w najwyższej klasy restauracjach.
Głęboki talerz, bulionówka czy ozdobna waza?
Jeśli posiłek składa się z kilku dań, zupę serwujemy po zimnych przystawkach, a przed tymi podawanymi na gorąco. Ważne jest również przygotowanie odpowiedniego nakrycia. Zazwyczaj składa się ono z płaskiego talerza, na którym następnie stawia się talerz głęboki, jednak wbrew obiegowej opinii, nie jest to konieczne. Istotniejsze jest to, żeby w pierwszej kolejności przynieść sztućce, chyba że talerz z zupą podamy na tacy, wtedy łyżki i talerze kładziemy na stole razem. Zupę podajemy zawsze z prawej strony obsługiwanej osoby, z tej samej strony kładziemy również łyżkę.
Są jednak zupy, które lepiej niż w talerzu podawać w specjalnych filiżankach z dwoma uszkami – bulionówkach. Dotyczy to zup uznawanych za najbardziej eleganckie, czystych, bez dodatków w postaci makaronu czy ryżu. Bulionówek nigdy nie przynosimy do stołu w rękach, lecz zawsze na tacy, dodatki zaś stawiamy osobno. Zupę z takiego naczynia jemy łyżką, a to co pozostanie wypijamy, podnosząc filiżankę prawą ręką. Zupa czysta, podobnie jak krem, może też być podana w lekkiej filiżance z jednym uszkiem.
![]() | Coraz rzadziej spotykaną, jednak bardzo praktyczną i ładną, metodą podawania zupy jest serwowanie jej z ozdobnej wazy. Naczynie ustawia się na środku stołu, tak żeby każdy z gości mógł sobie nalać zupę sam lub gospodarz przejmuję rolę kelnera i podaje danie swoim gościom. Ta metoda serwowania sprawdza się w szczególności przy zupach doprawionych i przy okazjach, gdzie do stołu zasiada większa liczba osób. Waza bowiem znacznie przyspiesza i usprawnia czynność podawania zupy do stołu. Trzeba jednak pamiętać o tym, by zadbać o temperaturę zupy w wazie. Praktycznym rozwiązaniem może się tu okazać wcześniejsze podgrzanie talerzy. Jak udekorować zupę, by wyglądała apetyczniej? Skupiając się na samym sposobie serwowania zupy możemy zapomnieć o estetyce podawanego posiłku, a przecież wszystkim zanana jest zasada, że w pierwszej kolejności jemy oczami. Nawet skromna dekoracja dania sprawia, że jego jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. |
Wystarczy, że na gęstej zupie ułożymy kilka listków świeżych ziół lub posypiemy ją pietruszką, bądź koperkiem. Natomiast jeśli zupa wymaga zabielenia, kleks z gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego nada jej bardziej wykwintnego charakteru. Podając zupę w głębokim talerzu, jego brzegi obsypać możemy startym serem lub kolorowymi przyprawami. Sprawi to, że potrawa nabierze świeżego wyglądu i szybko skusi wszystkich smakoszy do jej skosztowania.
Wykorzystaj wszystkie nasze rady przy najbliższym przyjęciu, którego będziesz gospodarzem. Twoi goście będą zaskoczeni, że serwowanie zupy można zamienić w prawdziwą sztukę, a Ty zyskasz uznanie. Kilka prostych sztuczek sprawi, że zwykła zupa nabierze nowego smaku i dorówna swoją klasą daniu głównemu. Smacznego!