Szarlotka sypana – najprostsze ciasto świata ;) Pyszna!
Ciasto z tego przepisu nie tylko będzie smakować każdemu, ale i każdy bez problemu je upiecze. Nie bez powodu okrzyknęliśmy je najprostszym ciastem świata. Wystarczy połączyć z sobą 3 szklanki sypki produktów, dodać starte jabłka, na koniec wkroić masło i gotowe! Przekonajcie się sami, nie pożałujecie.
Składniki:
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- 3/4 kostki masła (ok. 170g)
- cynamon, imbir (jeśli lubicie)
Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w misce. Jabłka tarkujemy do drugiej miski na grubych oczkach. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników. Pokrywamy 1/2 jabłek i posypujemy przyprawami. Następnie powtarzamy czynność: 1/3 proszku, 1/2 jabłek i przyprawy. Ostatnia warstwa: 1/3 proszku, a na wierzch tarkujemy masło (schłodźcie je wcześniej w zamrażarce, łatwiej się będzie tarkować). Pieczemy godzinę w piekarniku 180C. Masło przenika przez wszystkie warstwy łącząc je ze sobą. Uwaga, z tortownicy wydostają się soki z jabłek i stopiony tłuszcz, podłóżcie pod blaszkę inną, większą blachę. Ta rada uratuje Was przed zadymioną kuchnią.
Ciasto podajemy z kwaśną śmietaną. Jest naprawdę pyszne.