Święta przy pięknym stole
Kolędy, choinka, dobre jedzenie i prezenty. To wszystko przed nami. Ale jak przygotować stół, żeby zachwycił naszych gości? Czy wybrać nakrycie tradycyjne z białym obrusem i siankiem, a może zdecydować się na nowocześniejszą, kolorową i zabawną wersję? W tym wpisie postaramy się odpowiedzieć na Wasze wątpliwości.
Duża część z nas zdecyduje się na tradycyjne nakrycie stołu białym obrusem pod który na szczęście wkładamy odrobinę siana. Ustawienie talerzy zależy w dużej mierze od tego w jakiej kolejności podajemy jedzenie. Co do sztućców warto pomyśleć o specjalnych do jedzenia ryb. O wiele wygodniej operuje się nimi w talerzu, a dodatkowo unikniemy sytuacji w której goście będą musieli pomagać sobie palcami, przy oddzielaniu ości. Przy każdym talerzu warto położyć małą gałązkę naturalnej choinki i czekoladową figurkę (może to być Mikołaj, bałwanek czy renifer), z pewnością uatrakcyjni to nasz wystrój a dodatkowo pokaże odrobinę kreatywności. Co do samego stołu, możemy wzorem staropolskim użyć dwóch lub trzech obrusów. Układamy je asymetrycznie, tak żeby wystawały rogi. Kolory dobieramy pod indywidualny gust ale całkiem nieźle komponują się zielenie i czerwienie, ładnie wygląda też złoto. Nieodzownym elementem Bożego Narodzenia są świece, zadbajmy żeby kilka znalazło się również na stole, oczywiście w gustownych lichtarzach.
Teraz kilka słów o ozdobach. Stroiki możemy przygotować już kilka dni przed Świętami. Potrzebna nam będzie gąbka do układania kwiatów a dalej musimy wspomóc się wyobraźnią. Jeśli chcemy mieć stroik tradycyjny to gałązki choiny i świeca są wręcz niezbędne.
Jeżeli wolimy coś bardziej nowoczesnego, pomyślmy o gałązkach ostrokrzewu, suszonych roślinach, jarzębinie i naturalnych ozdobach wykonanych ze słomy. Jako ozdoba bardzo dobrze sprawdza się również pomarańcza poprzekłuwana goździkami, oprócz pięknego wyglądu będzie nas również cieszyć zapachem.
A co jeżeli nie przepadamy za tradycyjnymi nakryciami? Pofantazjujmy. Zastąpmy biały obrus czerwonym, a stroiki bałwankami i mikołajami, możemy też kupić śmieszne zapinki-uchwyty do serwetek i świeczki w świątecznych kształtach. Z roślin wybieramy wieńce z ostrokrzewu i kolorowe suszone owoce (dobrym pomysłem są zawieszki wykonane z plastrów pomarańczy i cytryn). Wybór jest naprawdę bardzo szeroki, poeksperymentujmy i nie bójmy się kolorów. Taki stół szczególną radość sprawi najmłodszym uczestnikom Wigilii i Świąt.
Korzystając z okazji warto powiedzieć jeszcze kilka słów o choinkach. Te tradycyjne staropolskie zawsze były wielokolorowe, jednak coraz częściej możemy je oglądać (szczególnie w sklepach) ubrane w sposób jednolity. My jednak polecamy te kolorowe, które dają nam zdecydowanie większe pole do popisu. A jeżeli chcielibyśmy mieć naprawdę nostalgiczny nastrój poszukajmy w internecie i sklepach zapinek, na których można umieścić świeczki, tak jak to było kilkadziesiąt lat temu, zanim pojawiły się elektryczne lampki. Wymagają one co prawda szczególnej ostrożności ale wyglądają pięknie.
Oczym należy pamiętać przede wszystkim na Święta? O uśmiechu. Bo bez niego nawet najpiękniejsze dekoracje i najwymyślniejsze potrawy nie będą cieszyć. Wesołych Świąt!
Zdjęcia: Wikimedia, prezentyslubne.com.pl, dekordia.pl, we-dwoje.pl.