Smaczny przepis na… Wiosenną Frittatę
Wiosna jest jedną z najpiękniejszych pór roku. Na dworze robi się ciepło, w sklepach pojawiają się świeże warzywa i owoce. Oznacza to że możemy do woli eksperymentować z pysznymi przepisami, znajdując nowe ulubione smaki. Jeśli masz ochotę na lekką i smaczną przekąskę, koniecznie musisz przyrządzić warzywną frittatę. W Polsce potrawa ta jest znana jako omlet. Dania są do siebie dość podobne, ponieważ oba przyrządza się na bazie jajek. Różnią się jednak sposobem przygotowania oraz ilością dodatków. Jeśli nie boisz się eksperymentować, wypróbuj proponowany przepis.
Frittata jest dość prosta w przygotowaniu. Jej poziom trudności można ocenić na średni. Całkowity czas przygotowania potrawy wynosi około 60 minut, a porcja wystarczy aż dla 4 osób. Dzięki temu możesz śmiało przyrządzić ją podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną.
cukinia, oliwa, olej, jajka
Do przygotowania wiosennej Frittat będziesz potrzebować następujących składników:
-5 jajek
-6 ziemniaków – najlepiej młodych
-garść liści szpinaku
-mała cukinia
-mały por
-zielona fasolka szparagowa
-ząbek czosnku
-szczypior
-ewentualnie brokuł/ kalafior
-sól i pieprz
-około pół szklanki mleka
-pomidor
-czerwona cebula
-oliwa
pomidor, brokuły, ziemniaki, czosnek
Frittata na raz.. dwa.. trzy.. – sposób przygotowania
Przed gotowaniem przygotuj wszystkie warzywa. Umyj je dokładnie tak, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, żeby zachowały sprężystość i nie były zbyt miękkie. Po ugotowaniu odstaw ziemniaki do ostygnięcia. Do całości możesz dodać dodatkowo brokuł lub kalafior. Wcześniej oczyść warzywo, rozdziel kwiaty od korzenia oraz gotuj je do momentu, aż staną się Al Dente. Por należy pokroić wzdłuż, aby uzyskać kształt piórek. Czosnek oraz cukinię siekamy w drobną kostkę. Następnie przygotowujemy patelnie, na której rozgrzewamy oliwę i podduszamy czosnek wraz z porem, dorzucając stopniowo wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Mieszankę warto doprawić ulubionymi przyprawami, możemy ograniczyć się też do soli z pieprzem, aby wydobyć naturalny aromat potrawy. Całość mieszamy i dusimy przez chwile, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw. Przygotowane wcześniej jajka wbijamy do miseczki, ubijamy je i dokładnie łączymy z mlekiem. Kiedy przygotujemy naszą masę, dolewamy ją do rozgrzanej patelni z warzywami, nakrywamy pokrywką i smażymy do momentu w którym całość zetnie się do jednolitej masy omletowej. Tak przygotowaną potrawę, możemy serwować wprost z patelni lub przełożyć ją na talerz. Dla smaku warto posypać naszą frittatę świeżo posiekanym szczypiorkiem.
przepisy, kuchenne inspiracje, frittata, omlet
Taki posiłek jest nie tylko zdrowy, ale co najważniejsze bardzo smaczny. Idealnie nadaje się dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni, ponieważ daje możliwości zabawy z różnymi smakami. Według uznania możemy przygotować firttatę z warzywami, owocami czy nawet mięsem lub rybą. Wszystko zależy od naszej wyobrazi i preferencji smakowych.