Sezon otwarty! Griluj ze smakiem
Majówka to oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Wraz z nadejściem ciepłego, iście letniego wiatru, grill staje się obowiązkowym elementem każdego ciepłego weekendu. Najczęściej grilla organizujemy na swojej działce, a nań zapraszamy przyjaciół i rodzinę.
Potrawy z rusztu to samo zdrowie!
Dania z grilla wcale nie są ciężkostrawne i tuczące. Wręcz odwrotnie, grillowanie to jedna z najzdrowszych metod termicznej obróbki jedzenia. Na ruszcie nie używamy tłuszczu, a przecież jego nadmiar w tłustszym mięsie, czy kiełbasce wytapia się podczas grillowania potrawy.
Aby grill wyszedł nam podwójnie na zdrowie (i nie tylko za sprawą dobrego humoru) warto zastanowić się, co powinniśmy na niego wrzucić.
Zamiast tłustej kiełbasy warto grillować chude mięso. Idealnie sprawdzi się tutaj mięso drobiowe lub chuda cielęcina. Bardzo trafnym wyborem asortymentu na grilla są ryby.
Dlaczego zatem grillowane ryby mamy jeść tylko podczas urlopu nad morzem (gdzie ich cena w sezonie potrafi uderzyć po kieszeni)?
Przyrządźmy grillowane ryby na skraju swojej własnej działki i poczujmy morski, zdrowy klimat.
Jakie ryby najbardziej będą smakowały na grillu?
![]() | Łosoś – grilluj go ze skórką, ale przedtem zapraw go marynatą na bazie oliwy, morskiej soli oraz soku z cytryny. Piecz go najpierw na mocnym żarze, a później odsuń na brzeg grilla. Pstrąg – najsmaczniej grillować całego, nadziej go w środku masełkiem, czosnkiem i sporą ilością koperku. Na wierzchu polewaj oliwą i piecz 15-20 minut na średnim żarze.
Dorsz – jedna z najbardziej delikatnych ryb. Należy grillować go owiniętego folią aluminiową. Filety posyp solą morską oraz skrop oliwą. Piecz na średnim żarze i przewracaj tylko raz. Pod koniec grillowania odsuń go na bok grilla i pozwól dopiec się w środku.
Grillowe przyjęcie z warzywami! Dobrym pomysłem jest uzupełnienie potraw z grilla smakowitymi warzywami. Wegetariańskie szaszłyki podane z lekkim dipem z pewnością zachwycą Twoich gości. Grillować można prawie wszystkie warzywa – inwencja zależy tylko od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. |
Cukinia – przekrój ją w poprzek, polew oliwą i dodaj sól i pieprz. Grilluj ją na mocnym żarze aż się zrumieni.
Pieczarki – wybieramy małe pieczarki. Koniecznie muszą mieć zarośnięte blaszki – oznacza to, że są świeże i takie właśnie będą smakować najlepiej. Możesz grillować je w całości, lub pokrojone w plasterki. Polej je oliwą z oliwek, a w trakcie grillowania dopraw solą i pieprzem.
Papryka – nie tylko nada wspaniałego koloru na talerzu, ale także będzie świetnie smakować. Możemy piec ją w mniejszych kawałkach lub po prostu przekrojoną na pół.
Nie zapomnij o lekkim dipie, podanym do grillowanych warzyw:
Jogurt naturalny wymieszaj z paroma kroplami soku z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie.
Udany grill to nie tylko smaczne potrawy ale też przyjemna oprawa stołu.
Skoro wybraliśmy już dania, które będziemy serwować na naszym grillowym przyjęciu, nie możemy zapomnieć o idealnej oprawie stołu.
Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie obrusu plamoodpornego. Na grillowych przyjęciach najlepiej sprawdzi się obrus w kratę, np. czerwoną. Idealnie pasuje do drewnianych ogrodowych mebli oraz podświadomie kojarzy nam się z piknikami i przyjęciami na powietrzu, co dodatkowo podkreśli grillową atmosferę.
Dodajmy do tego papierowe serwetki w kolorach odpowiadających tonacji naszego stołu i przyjęcie prawie gotowe.
Koniecznym elementem są świeże kwiaty. Możemy je ustawić w szklanym przeźroczystym wazonie, lub krótko cięte porozrzucać gdzieniegdzie na stole. Doda mu to lekkości i świeżości, a intensywne kolory zaostrzą nasz apetyt.
![]() | Pomyślmy również o nastrojowych tealightach w szklanych lampionikach, które odpalimy późnym popołudniem. Napoje, soki czy wodę z cytryną serwujmy wszklanych karafkach przewiązanych wstążką pod kolor naszego stołu. Aby nasze letnie grillowe przyjęcie było eleganckie zrezygnuj z jednorazowych plastikowych sztućców i zastąp je sztućcami ze stali szlachetnej. Teraz pozostaje już tylko zaprosić przyjaciół i zabrać się za przygotowania Przyjemności;-)
|
Fot.: Pinterest