Sezon na dynię w pełni!
Jesień zawitała do naszego kraju na dobre. Z drzew spadają pierwsze żółte liście, robi się coraz chłodniej i deszczowo. Na taką pogodę najlepszym rozwiązaniem jest rozgrzewający obiad. Przepysznym, ale i kolorowym rozwiązaniem są dania z sezonowych warzyw. Co przychodzi nam do głowy na myśl o jesieni, szczególnie w październiku? Oczywiście dynia! Możliwości jej wykorzystania w kuchni jest mnóstwo, jednak najbardziej znanym i lubianym rozwiązaniem są zupy i kremy.
Zupa krem z dyni
Aromatyczna, rozgrzewająca, delikatna – taka jest właśnie zupa z dyni. To proste, szybkie i tanie danie. Do jej przygotowania potrzebujemy kawałka dyni (do 1 kg), dużą cebula, kawałek korzenia imbiru, 4 szklanki wywaru warzywnego, 2 łyżki oliwy, świeżo zmielony pieprz oraz sól.
Przygotowanie:
Dojrzałą dynię przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami. Całość obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Imbir również obieramy i ścieramy na tarce, a obraną cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i na początek podsmażamy w niej cebulę. Następnie dodajemy imbir oraz dynię. Wszystko po chwili mieszamy i zalewamy wywarem warzywnym. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na małym ogniu na około 15 minut przykryte pokrywką. Po tym czasie dyni powinna być miękka. Na końcu wszystko miksujemy blenderem i przyprawiamy solą i pieprzem. Do smaku możemy również dodać curry lub kurkumę, a jeśli lubimy ostre potrawy – zmieloną, ostrą paprykę lub tabasco.
Możliwości modyfikacji powyższego przepisu jest mnóstwo. Poszukujcie indywidualnego stylu i odkrywajcie kolejne przepisy. Do zupy z dyni możemy dodać również mleczko kokosowe, sok z pomarańczy, wywar z piwa czy różne rodzaje serów co zupełnie odmieni jej smak, ale doda też charakteru!
Przed podaniem każdą porcję warto udekorować gęstą śmietaną oraz pestkami dyni czy pietruszką lub zwykłymi grzankami.
Nie tylko zupa!
Dynia to warzywo, które sprawdzi się w kuchni nie tylko w zupie. Idealnie pasuje do wytrwanych potraw - placków, gulaszy, zapiekanek, makaronów, naleśników, pierogów, a także słodkich muffinek czy ciast i ciasteczek. Jest również alternatywą dla ziemniaczanych frytek! Pokrojona w paski, posolona, posypana przyprawami – bazylią, oregano, papryką i zapieczona w piekarniku dynia jest bardziej słodka niż standardowe frytki, ale gwarantujemy, że równie przepyszna i zdrowsza. Jeśli chcecie wzmocnić odporność, uzupełnić niedobory witamin lub wspomóc odchudzanie wypróbujcie koktajle z dynią! Sprawdzi się w nich zarówno na surowo, ale też w postaci pieczonej lub gotowanej. Wystarczą aromatyczne przyprawy i owoce – banany, mango, gruszka, grejpfrut i…gotowe!
Przez wiele lat dynia była niedocenianym w Polsce warzywem, dlatego zachęcamy do odkrywania wszystkich możliwości jej przygotowania. Pamiętajmy też, że jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo witamin i minerałów, więc świetnie nadaje się do każdej diety. Jesień należy do dyni, dlatego warto, by znalazła się na naszym stole jak najczęściej!