Sernik na zimno z owocami
Dziś proponujemy Wam przygotowanie bardzo prostego sernika na zimno. Gdy na dworze utrzymuje się wysoka temperatura, a pot leje się z nas strumieniami, nikt nie ma ochoty na dodatkowe ogrzewanie swojego mieszkania piekarnikiem. Co innego chłodne, delikatne ciasto z owocami – każdy zje je ze smakiem.
Składniki i przygotowanie
- 700g waniliowego serka homogenizowanego (typu Danio)
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru (więcej jeśli planujemy dać kwaśne owoce)
- 2 czubate łyżki żelatyny
- garść owoców (truskawki, jagody, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne…)
- 4 kolorowe galaretki
- biszkopty
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 3 różnokolorowych galaretek. Każdą w osobnej miseczce w 400ml gorącej wody. Pozostawiamy je do do stężenia. Następnie ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i po lekkim przestudzeniu dodajemy ją do masy. Całość należy dokładnie wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Gdy masa jest już gotowa, zabieramy się za przygotowanie formy. Tortownicę o średnicy ok. 24cm uszczelniamy folią aluminiową, spód wykładamy biszkoptami. Połowę masy wlewamy do tortownicy, dorzucamy pokrojone w kostkę galaretki, zalewamy resztą ciasta i pozostawiamy je do stężenia (najlepiej w lodówce).
Jesteśmy już blisko końca – teraz wystarczy już tylko rozpuścić ostatnią galaretkę i poczekać, aż zacznie tężeć. Na serniku układamy owoce, zalewamy je galaretką, schładzamy i ciasto jest gotowe.
Można jeszcze szybciej…
Nasz przepis pozostawia Wam spore pole do wszelkich „wariacji” – na przykład jeśli nie chce Wam się czekać, aż pierwsze 3 galaretki stężeją – śmiało możecie zastąpić je kolorowymi żelkami. Podoba nam się, gdy ciasto ma na sobie dużo owoców, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście kilka wrzucili też do środka. Z cała pewnością będzie smacznie i kolorowo!