Sernik na migdałowym spodzie z polewą truskanowką – pysznie i zdrowo
Pomysł na zdrowe i proste w wykonaniu ciasto. Po wielkanocnym obżarstwie zapraszamy do spróbowania pysznego ciasta bez dodatku grama cukru!
Do stworzenia pysznego serniczka nie potrzeba wielu składników, a każdy z użytych jest bardzo zdrowy i pożywny.
Przygotowanie:
Spód:
150 g migdałów
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
Migdały zmielić na drobne cząstki.
Połączyć je z jajkiem i cynamonem.
Wyrobić dłońmi ciasto i wyłożyć je na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub sylikonowej).
Masa:
500g serka twarogowego (najlepiej chudego)
3 jajka
1 banan
50g daktyli suszonych
Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na gładką masę.
Dodać ser, banana i wszystko razem dalej zbledować.
Na koniec dodawać po kolei każde z 3 jajek i zblendować do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Masę wylać na wcześniej wyłożony spód i piec około 25 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 25 minut (piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu bez grzałek).
Polewa:
300g truskawek
1 łyżeczka stevi
Część truskawek zblendować na mus, opcjonalnie dodając stevię i polać wystudzony sernik. Pozostałymi truskawkami udekorować ciasto.
I już ! Smacznego!
Ciasto należy przechowywać w lodówce, wtedy nie straci swoich walorów smakowych.