Sernik cytrynowy na jesienną depresję
Lato się skończyło. Słońce bardzo nieśmiało przebija się przez chmury. Sezon grzewczy u większości z nas jeszcze się nie zaczął i sami nie wiemy, co by tu zrobić, żeby nieco osłodzić sobie tę polską jesień… Jednym z pomysłów jest udanie się do kuchni i wyczarowanie czegoś, co zajmie nas na dłuższą chwilę i zachwyci gości, których możemy do siebie zaprosić. Spróbujcie razem z nami przygotować niesamowity sernik cytrynowy. Słodkie, nieco ciężkawe i wilgotne ciasto bez podpiekanego spodu, który często nie udaje się niewprawionym cukiernikom. Dodatkowym plusem jest fakt, że ta pyszność potrzebuje zwykle ponad dwóch godzin w piekarniku… W kuchni i okolicach robi się przyjemnie ciepło.
Do ciasta potrzebne nam będzie:
- 1 kg białego sera (zmielonego w wiaderku, doskonale sprawdzają się nawet marki własne marketów),
- 200 g cukru (sernik wychodzi dość słodki, można więc dodać mniej)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek małych lub 4 duże
- 125 ml śmietanki 30 lub 36%
- otarta skórka z 1 cytryny (lub cukier waniliowy jeśli wolimy sernik o tym smaku)
- rodzynki (opcjonalnie)
- dekoracja – np. pocięty na plasterki banan
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. (Z serem wprost z lodówki też się udało, ale lepiej nie ryzykować.)
Na spód i wierzch:
- 170 g ciasteczek kakaowych (np. Łakotek)
- 50 g masła
Przygotowanie:
Miksujemy powoli ser, cukier i mąkę, uważając przy tym by zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie łącząc je z innymi składnikami. Na koniec dodajemy śmietankę i otartą skórkę z cytryny.
Spód stanowią dokładnie pokruszone (np. w moździerzu) 2/3 potrzebnych ciasteczek, które łączymy z roztopionym masłem.
Ciasto pieczemy przez 20 min w 175C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i pieczemy kolejne 1,5h- 2h. Sernik powinien być zbity na środku i lekko zarumieniony. Chłodzimy go w temperaturze pokojowej a następnie w lodówce. Na wierzch rozsypujemy resztę dokładnie pokruszonych ciastek i dekorujemy wedle uznania.
Smacznego!
Powyższy przepis nie jest zbyt skomplikowany i prawie zawsze udaje się z niego przygotować bardzo dobre ciasto. Nic tylko próbować!