Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Savoir-vivre przy stole

06 - 06 - 2012
Savoir vivre przy stole

Jak układać sztućce, jak z nich korzystać, jak spożywać konkretne potrawy? O tym wszystkim dowiedzieliście się z poprzedniego artykułu na temat savoir-vivre’u. Po przeczytaniu tego tekstu poznacie resztę zasad, z których warto korzystać podczas organizowania, bądź uczestniczenia w uroczystych posiłkach. Uwierzcie, nie są trudne, a na pewno pomogą w budowaniu serdecznych kontaktach międzyludzkich.

Zacznijmy od początku Po pierwsze, nigdy nie spóźniajcie się na zaproszony obiad, kolację. Dopuszczalny jest kwadrans opóźnienia, lecz tylko w wyjątkowych sytuacjach. Pamiętajcie, że pozostali goście czekają zniecierpliwieni na posiłek. Dodatkowo pojawia się problem utrzymania wysokich temperatur potraw. Z rozpoczęciem posiłku gospodarz czeka maksymalnie do 30 minut, po czym usuwa nakrycie ze stołu. Jeśli zaś powiadomicie gospodarzy o tym, iż opóźnienie będzie większe, a oni będą nalegać na dołączenie do biesiady, spełnijcie ich życzenie. Spóźnienie zrekompensujcie wysłaniem następnego dnia kwiatów pani domu.

 

 Przy stole

Zasiądźcie prosto, łokcie trzymajcie wąsko przy sobie; na stole możecie oprzeć wyłącznie nadgarstki. Potrawy podnoście do ust, nie odwrotnie. Pochylanie głowy nad talerz jest surowo zabronione .Serwetka to tak zwane „pierwsze starcie”. Zazwyczaj jest elegancko zwinięta, bądź złożona obok (czasem na) talerza. Pamiętajcie – nie jest ona ozdobą. Nie zostawiajcie jej na stole, tylko używajcie podczas posiłku. Należy dyskretnie ją rozwinąć poniżej linii blatu i przykryć nią kolana. Jeśli uczestniczycie w oficjalnym spotkaniu, serwetkę pierwszy rozkłada gospodarz. Gdy jest za duża, zostawcie ją złożoną na pół (złożenie układamy bliżej tułowia). Wkładanie serwetki za kołnierz jest nieeleganckie. Po skończonym posiłku odłóżcie ją z prawej strony nakrycia, nie zostawiajcie w talerzu.

Wyjątkowe sytuacje

Organizując przyjęcie należy dowiedzieć się czy goście nie mają konkretnych (na przykład kulturowych) przyzwyczajeń lub przeciwwskazań żywieniowych. Kulturalni wegetarianie nie powinni obnosić się ze swoimi preferencjami, a na pewno nie w sytuacji, gdy nie uprzedzili wcześniej gospodarzy. Jeśli się jednak dowiecie o takiej sytuacji, przyrządźcie na szybko jakąś prostą, warzywną potrawę. Gość może się również zgodzić na ten sam posiłek co pozostali, z wyłączeniem mięsa, a zwiększeniem porcji warzywnych.

Jeśli gość przyniesie potrawę własnej roboty należy podać ją gościom. Robi to z dobrą intencją, dlatego mimo, iż może nie jest kunsztem kulinarnym, albo nie pasuje nam do koncepcji menu, postawmy ją na stole, wcześniej informując, iż pan/i przyrządził/a to specjalnie na tę okazję.

Może dokładkę?

Gdy po posiłku nadal jesteście głodni i chcecie dokładkę, pochwalcie gospodarza i zaczekajcie, aż zaproponuje Wam drugą porcję. Nie proście o dokładkę, gdyż możecie wprawić organizatorów w zakłopotanie faktem, iż takowej nie przewidział. Na pewno dokładek nie przewiduje się w przypadku zup i przystawek, tym bardziej, że są one wstępem do dania głównego.

Alkohol

Po pierwsze gospodarz nie ma w obowiązku otwierania wina, które otrzymał w prezencie od gości. Wyjątkiem jest impreza, na którą z założenia każdy przynosi własną butelkę. Wtedy są one otwierane i wypijane z pozostałymi uczestnikami przyjęcia. Napełniane winem kieliszki stoją na stole, nie podnoście ich do góry. Pragnienie gaście wodą, nigdy alkoholem. Największą gafą jest wypicie całego kieliszka wina jednym tchem. Jeśli chodzi o mocniejsze alkohole, na przykład wódkę, stukanie się kieliszkami i wzajemne życzenie zdrowia jest niekulturalne. Toasty wznoszone są między daniami.

Na skróty:

  • nie mówcie „smacznego”, ale jeśli ktoś się do Was w ten sposób zwróci, grzecznie podziękujcie;
  • nie trzymajcie jednej ręki pod stołem, podczas gdy druga leży na stole;
  • jeśli jedząc rybę pojawi się Wam w ustach ość, możecie ją dyskretnie usunąć ręką; jeżeli będzie to pestka owocowa, użyjcie do tego celu łyżeczki;
  • pieczywo: odrywajcie kawałkami, nigdy nie używajcie do tego celu noża. Nożem możecie jedynie posmarować oderwane kawałki masłem;
  • nie wyciskajcie torebki po herbacie ekspresowej; po wyjęciu, odłóżcie ją na talerzyk (jeśli go nie dostaliście, poproście o niego); gdy położycie ją na spodku, będzie brudzić filiżankę;
  • prośba o kawę lub herbatę w trakcie posiłku jest nietaktem;
  • spaghetti jedzcie wyłącznie widelcem; pizzę możecie jeść sztućcami, bądź rękami.
Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej