Savoir-vivre przy stole
Jak układać sztućce, jak z nich korzystać, jak spożywać konkretne potrawy? O tym wszystkim dowiedzieliście się z poprzedniego artykułu na temat savoir-vivre’u. Po przeczytaniu tego tekstu poznacie resztę zasad, z których warto korzystać podczas organizowania, bądź uczestniczenia w uroczystych posiłkach. Uwierzcie, nie są trudne, a na pewno pomogą w budowaniu serdecznych kontaktach międzyludzkich.
Zacznijmy od początku Po pierwsze, nigdy nie spóźniajcie się na zaproszony obiad, kolację. Dopuszczalny jest kwadrans opóźnienia, lecz tylko w wyjątkowych sytuacjach. Pamiętajcie, że pozostali goście czekają zniecierpliwieni na posiłek. Dodatkowo pojawia się problem utrzymania wysokich temperatur potraw. Z rozpoczęciem posiłku gospodarz czeka maksymalnie do 30 minut, po czym usuwa nakrycie ze stołu. Jeśli zaś powiadomicie gospodarzy o tym, iż opóźnienie będzie większe, a oni będą nalegać na dołączenie do biesiady, spełnijcie ich życzenie. Spóźnienie zrekompensujcie wysłaniem następnego dnia kwiatów pani domu. | ![]() |
Przy stole
Zasiądźcie prosto, łokcie trzymajcie wąsko przy sobie; na stole możecie oprzeć wyłącznie nadgarstki. Potrawy podnoście do ust, nie odwrotnie. Pochylanie głowy nad talerz jest surowo zabronione .Serwetka to tak zwane „pierwsze starcie”. Zazwyczaj jest elegancko zwinięta, bądź złożona obok (czasem na) talerza. Pamiętajcie – nie jest ona ozdobą. Nie zostawiajcie jej na stole, tylko używajcie podczas posiłku. Należy dyskretnie ją rozwinąć poniżej linii blatu i przykryć nią kolana. Jeśli uczestniczycie w oficjalnym spotkaniu, serwetkę pierwszy rozkłada gospodarz. Gdy jest za duża, zostawcie ją złożoną na pół (złożenie układamy bliżej tułowia). Wkładanie serwetki za kołnierz jest nieeleganckie. Po skończonym posiłku odłóżcie ją z prawej strony nakrycia, nie zostawiajcie w talerzu.
Wyjątkowe sytuacje
Organizując przyjęcie należy dowiedzieć się czy goście nie mają konkretnych (na przykład kulturowych) przyzwyczajeń lub przeciwwskazań żywieniowych. Kulturalni wegetarianie nie powinni obnosić się ze swoimi preferencjami, a na pewno nie w sytuacji, gdy nie uprzedzili wcześniej gospodarzy. Jeśli się jednak dowiecie o takiej sytuacji, przyrządźcie na szybko jakąś prostą, warzywną potrawę. Gość może się również zgodzić na ten sam posiłek co pozostali, z wyłączeniem mięsa, a zwiększeniem porcji warzywnych.
Jeśli gość przyniesie potrawę własnej roboty należy podać ją gościom. Robi to z dobrą intencją, dlatego mimo, iż może nie jest kunsztem kulinarnym, albo nie pasuje nam do koncepcji menu, postawmy ją na stole, wcześniej informując, iż pan/i przyrządził/a to specjalnie na tę okazję.
Może dokładkę?
Gdy po posiłku nadal jesteście głodni i chcecie dokładkę, pochwalcie gospodarza i zaczekajcie, aż zaproponuje Wam drugą porcję. Nie proście o dokładkę, gdyż możecie wprawić organizatorów w zakłopotanie faktem, iż takowej nie przewidział. Na pewno dokładek nie przewiduje się w przypadku zup i przystawek, tym bardziej, że są one wstępem do dania głównego.
Alkohol
Po pierwsze gospodarz nie ma w obowiązku otwierania wina, które otrzymał w prezencie od gości. Wyjątkiem jest impreza, na którą z założenia każdy przynosi własną butelkę. Wtedy są one otwierane i wypijane z pozostałymi uczestnikami przyjęcia. Napełniane winem kieliszki stoją na stole, nie podnoście ich do góry. Pragnienie gaście wodą, nigdy alkoholem. Największą gafą jest wypicie całego kieliszka wina jednym tchem. Jeśli chodzi o mocniejsze alkohole, na przykład wódkę, stukanie się kieliszkami i wzajemne życzenie zdrowia jest niekulturalne. Toasty wznoszone są między daniami.
Na skróty:
- nie mówcie „smacznego”, ale jeśli ktoś się do Was w ten sposób zwróci, grzecznie podziękujcie;
- nie trzymajcie jednej ręki pod stołem, podczas gdy druga leży na stole;
- jeśli jedząc rybę pojawi się Wam w ustach ość, możecie ją dyskretnie usunąć ręką; jeżeli będzie to pestka owocowa, użyjcie do tego celu łyżeczki;
- pieczywo: odrywajcie kawałkami, nigdy nie używajcie do tego celu noża. Nożem możecie jedynie posmarować oderwane kawałki masłem;
- nie wyciskajcie torebki po herbacie ekspresowej; po wyjęciu, odłóżcie ją na talerzyk (jeśli go nie dostaliście, poproście o niego); gdy położycie ją na spodku, będzie brudzić filiżankę;
- prośba o kawę lub herbatę w trakcie posiłku jest nietaktem;
- spaghetti jedzcie wyłącznie widelcem; pizzę możecie jeść sztućcami, bądź rękami.