Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Przepis na cannelloni ze szpiankiem

16 - 06 - 2015
Kulinaria

Cannelloni to klasyczny włoski makaron w kształcie rurki o średnicy trzech centymetrów. Nie jest tak popularny jak spaghetti, dzięki czemu mamy niepowtarzalną szansę zaskoczyć naszych gości.  Jak to bywa z makaronami, cannelloni możemy przyrządzić zarówno z farszem bolońskim, jak i ze szpinakiem. To właśnie tą drugą opcją zajmiemy się dziś.

                                                                   Szpinak to podstawa!


Dlaczego właśnie szpinak? Ponieważ od kilku lat obserwujemy swoisty renesans kulinarny tej rośliny. Szpinak jest ceniony jako źródło magnezu i fosforu, oraz witamin  A, E i C. Na tle innych warzyw wyróżnia się także dużą zawartością białka. W połączeniu z serem feta nabiera dodatkowych walorów smakowych.

Przyrządzamy cannelloni ze szpinakiem.


Zacznijmy od szpinaku. Warzywo można dostać zarówno w formie gotowych mrożonek, jak pakowaną w paczkach. Do przygotowania zapiekanki dla czterech osób będziemy potrzebować 500 g szpinaku. Jeśli zdecydujemy się na mrożony szpinak, to należy go podgrzać na wolnym ogniu, natomiast szpinak świeży musi zostać posiekany.

Do smażącego się szpinaku dodajemy rozdrobiony ser słony – najlepiej klasyczną fetę. Trzymamy wszystko na średnim ogniu, aż ser się rozpuści i wymiesza ze szpinakiem. Możemy dodać czosnek granulowany. Równolegle w garnku gotujemy wodę. Posłuży nam ona do zmiękczenia makaronu. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia.

W wielu przepisach dotyczących przygotowywania cannelloni wskazuje się, że makaron ten przed zapieczeniem nie wymaga podgotowania. Jeśli jednak cenisz sobie swoje zęby, to warto poddać makaron wstępnej obróbce termicznej. W tym celu wstawiamy makaron do garnku z zagotowaną wodą na dwie, trzy minuty.

Farsz, makaron i beszamel.


Podgotowane cannelloni napełniamy gotowym farszem szpiankowo-serowym – przydatna może być mała łyżeczka – i wykładamy na naczyniu żaroodpornym. Przejdźmy do beszamelu.

Beszamel to tradycyjny sos francuski, który jest doskonałą bazą do potraw zapiekanych. W celu jego przygotowania rozpuszczamy na małym ogniu pół kostki masła, a następnie 
miarowo, acz systematycznie, dosypujemy mąkę i dolewamy odrobinę mleka. Bardzo ważne jest, by sos był gładki, bez wyraźnych grudek. Do beszamelu możemy dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn czy oregano. Gdy uzyskamy gęsty sos, polewamy równomiernie wcześniej przygotowane cannelloni. Dzięki zalaniu beszamelem, makaron nie będzie twardy po upieczeniu. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach.

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej