Proste i efektowne sposoby na ozdobienie stołu...
Kwiaty na stole są nieodłącznym elementem odświętnej dekoracji stołów. Dlaczego by jednak nie dać się skusić wiośnie zza okna i ożywić świeżo ściętymi tulipanami, bądź żonkilami wnętrza jadalni na co dzień?
Nie tylko zaimponujecie swoją pomysłowością oraz poczuciem estetyki najbliższym, ale przede wszystkim wprowadzicie do Waszego wnętrza wiosenną, odżywczą atmosferę. Co więcej, zrobicie to w naprawdę krótkim czasie i za niewielkie pieniądze. Najważniejszy jest pomysł, a w tym Wam pomożemy .
Tradycyjnym i najbardziej znanym sposobem dekoracji są bukiety. Sztuka ich układania może sprawić niektórym trudności. Dlatego najprościej jest łączyć ze sobą kwiaty tego samego gatunku, bądź koloru. Ostatnim trendem jest stosowanie przezroczystych wazonów, przez które widzimy krystalicznie czystą wodę. Uwydatnia ona efekt świeżości naszej ozdoby :)
Szeroki wybór wazonów, wazoników i innych szklanych naczyń rozbudza wyobraźnię każdego florysty. Wystarczy wypełnić je wodą i ozdobić kwiatem, samą gałązką, liśćmi, płatkami, a nawet kamieniami czy muszlami, by stworzyć małe dzieło sztuki. Zaś, gdy na tafli wody umieścicie świeczkę, w prosty sposób nadacie dekoracji romantycznego charakteru.
Prostota, a zarazem niekonwencjonalność połączenia naczynia z kwiatem polega na tym, że właściwie każdy pojemnik sprawdzi się w tej roli. Wszystko zależy od całej aranżacji stołu i otoczenia. Na przykład klimat folkloru najlepiej oddadzą słoiki, butelki po winie, bądź salaterki.
Cenne rady:
Jeśli przygotowujecie ozdoby z kwiatów na stół, przy którym odbędzie się posiłek, należy pamiętać o paru zasadach:
-
Wiązanki nie mogą być zbyt wysokie, żeby nie przysłaniały gości przy stole.
-
Kwiaty nie mogą mieć zbyt intensywnego zapachu, aby nie kłócił się z aromatem podawanej potrawy.
-
Należy pamiętać o dopasowaniu stylizacji kwiatów do kompozycji całego stołu, obrusu, zastawy.
-
I ciekawostka: kwiaty należy układać tak, by najwięcej ich było przy nakryciu najważniejszej osoby
Ciekawy pomysł
Jeśli zależy Wam na dużej ilości małych naczyń, możecie zamiast szkła użyć celofanu. Z folii wytnijcie okręgi o średnicy 20-30 cm, zwiążcie je w woreczki (zostawcie malutki otwór przy wiązaniu nicią), wypełnijcie je wodą za pomocą strzykawki (przez powstały otwór) i umieśćcie w środku krótko ucięty kwiatek. Prawidłowo związane i ułożone na stole woreczki nie grożą zalaniem całej zastawy. Wystarczy niewielka ilość wody, aby kwiaty przetrwały cały dzień, a woreczek stabilnie stał na stole