Proste ciasto bananowe
Dziś proponujemy Wam przepis wręcz banalny. Ciasto, przy którym się nie namęczycie, i które prawie zawsze się udaje. Żadnego ważenia składników, żadnych zaawansowanych technik. Polecamy proste ciasto bananowe!
Składniki:
1/2kg przejrzałych bananów
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Rozpuszczamy masło w garnku. Jaja miksujemy z cukrem (na kogel-mogel). Dodajemy do nich mąkę, cukier, sidę i płynne, przestudzone masło. Do cisata wrzucamy pokrojone banany i miksujemy masę. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i przetrzymaj w nim ciasto przez kwadrans.
Smacznego!
fot. Pinterest.com, KuchniaPoznan.pl