Prosta romantyczna kolacja
Wielkimi krokami zbliżają się Walentynki, ale nie tylko one są doskonałą okazją by przygotować szybką, niedrogą i jednocześnie wykwintną kolację dla ukochanej lub ukochanego. Dziś na naszym stole króluje ryba – a konkretnie pstrąg z cytryną i masłem czosnkowym.
Zaczynajmy!
Do przygotowania dania głównego potrzebne nam będą:
- 2 średniej wielkości pstrągi,
- 1 cytryna,
- sól morska,
- pieprz,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50g miękkiego masła,
- kilka liści pietruszki,
Pstrągi musimy oczyścić (usunąć łuski, oczy i skrzela), umyć i osuszyć. Następnie skrapiamy je sokiem z połowy cytryny, przyprawiamy dość obficie solą morską i pieprzem (zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz). W środku ryby układamy cienko pokrojone plasterki czerwonej cebuli wraz z odrobiną masła czosnkowego z pietruszką. Tak przyprawiona ryba powinna przynajmniej godzinę poleżeć w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ryby pieczemy przez ok. 25-30 min.
Wspomniane wcześniej masło czosnkowe to po prostu połączenie masła, zmiażdżonego ząbka lub dwóch ząbków czosnku, soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowanym masłem smarujemy pieczywo i podgrzewamy je w piekarniku.
Prosty dodatek
Pstrąg całkiem nieźle komponuje się z prostą sałatką z sosem vinegrette. Do jej przygotowania potrzebne nam będą:
- sałata włoska,
- pomidory koktajlowe,
- zielone oliwki,
- czerwona cebula,
- sos vinegrette,
Warzywa myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. (Sałatę rwiemy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki, a cebulę kroimy w cienkie talarki). Układamy warzywa na talerzu obok ryby i polewamy je sosem. Oczywiście możemy też wszystkie składniki wymieszać w osobnej miseczce i podać w ten sposób.
macznego!
Tak przygotowany pstrąg jest bardzo delikatny i aromatyczny. Rezygnując ze smażenia na patelni wydłużamy nieco czas przygotowania, jednocześnie ograniczamy użycie niepotrzebnego tłuszczu. Nic tylko przetestować przepisS