Pora na zdrowy sezon grillowy!
Wiosna już właściwie nastała, a lato zbliża się coraz szybciej. Wraz ze wzrostem temperatury coraz częściej zaczynamy przesiadywać w ogrodzie. Można śmiało uznać, że okres od kwietnia do września to doskonały czas na zrobienie grilla, przy którym miło spędzimy czas z najbliższymi i przyjaciółmi. Grillowanie to przy tym prawdziwa sztuka, bowiem nie chodzi tylko o smaczne przyrządzenie posiłków, ale także o to, by były one zdrowe. Dziś wskażemy kilka zasad zdrowego grillowania, które z pewnością okażą się bardzo przydatne w nadchodzącym sezonie.
Rozpalanie grilla nie zawsze należy do najłatwiejszych zajęć. Niekiedy tradycyjne metody zawodzą i wówczas posuwamy się do użycia rozpałki. Nie należy jednak przesadzać z środkami chemicznymi, gdyż niekorzystnie wpływają one na grillowane posiłki. Rozpałki nie powinno się dodawać w momencie, kiedy na ruszcie znajduje się jedzenie. Do samego palenia najlepiej byłoby stosować węgiel drzewny.
Gdy już grilla uda nam się rozpalić, to pora na przystąpić do pieczenia. Nie ograniczajmy się jednak do mięsa i dołóżmy na ruszt trochę warzyw, które nie tylko ubarwią talerz, ale i uatrakcyjnią walory smakowe klasycznej karkówki w marynacie. Grillując posiłki należy przy tym pamiętać, by zostały one umieszczone na tackach aluminiowych. Dzięki temu wydzielany pod wpływem temperatury tłuszcz nie dostanie się do paleniska, a my unikniemy niezdrowych związków chemicznych, które w innym wypadku wydzielałby się z procesu spalania tłuszczu.
Jedzenie marynowane powinno znajdować się w lodówce aż do rozgrzania grilla bowiem pozostawienie mięsa na powietrzu wiąże się z ryzykiem szybkiego namnożenia bakterii. W trosce o zdrowie wszystkich gości warto zadbać o odpowiednie upieczenie mięsa. W ten sposób unikniemy nieprzyjemności żołądkowych.
To tyle porad na dziś. Udanego rozpoczęcia sezonu grillowego!