Pomysł na pyszny i sycący obiad – francuska zapiekanka z mięsem i ziemniakami
Mamy dla Was przepis na wyśmienitą, a przede wszystkim bardzo sycącą zapiekankę. Uprzedzamy, że do najlżejszych to ona nie należy. Pewnie dlatego jest taka smaczna. Na rodzinny obiad idealna!
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 3 średnie pomidory z puszki (w całości)
- 0,5 kg mięsa (do wyboru: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, wołowego)
- 150 g sera żółtego
- 700 g ziemniaków
- szklanka mleka
- łyżka mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Puree ziemniaczane:
Ugotuj ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść 40g masła, dorzuć do nich ugotowane ziemniaki, podsmaż je minutę. Zmiksuj ziemniaki na patelni blenderem. Dodaj szklankę podgrzanego mleka, zmiksuj wszytko razem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Mięso:
Na patelni rozgrzej 40g masła, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory (bez nasion). Chwilę podsmaż i dorzuć mięso mielone. Wysmaż mięso, dla zagęszczenia dodaj łyżkę mąki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaj żółtko, szybko mieszając farsz, by nie ściąć jaja.
Zapiekanka:
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż przygotowane mięso. Wygładź powierzchnię. Na wierzch przełóż puree i zetrzyj na wierzch ser żółty (na grubych oczkach). Piecz w piekarniku na funkcji grilla. Zajmie to tylko chwilę (do rozpuszczenia i przyrumienienia się sera żółtego), dlatego uważnie przyglądaj się zapiekance. Smacznego. Jest to rodzaj zapiekanki, który jest jeszcze smaczniejszy następnego dnia.