Pieczemy rogaliki
Dzisiejszym wpisem wracamy do serii kuchennych propozycji, które nie mają prawa się nie udać. Proponujemy Wam proste w przygotowaniu rogaliki drożdżowe – doskonałe zarówno do popołudniowej kawy, jak i do śniadania na słodko.
Przygotowanie partii rogalików nie zajmuje wiele czasu. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwośc czekając aż ciasto wyrośnie.
Potrzebne nam będą:
- 0,5 kg mąki,
- łyżka cukru,
- 5dkg drożdży,
- 3 żółtka,
- 0.5 szklanki mleka,
- 1 kostka masła,
- słoik dżemu owocowego.
Pracę zaczynamy od rozpuszczenia cukru i drożdży w letnim mleku. Odstawiamy roztwór na kilka minut, aż zacznie pracować.
Rozcieramy masło (możemy użyć miksera), dodajemy mąkę i żółtka. Całość łączymy z rozpuszczonymi drożdżami. Przykrywamy ciasto suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozsypujemy na stole trochę mąki, dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je kolejno na grubość 3-5mm tak aby przyjęło kształt koła. Rozcinamy je nożem na kawałki (jak pizzę). Nakładamy łyżeczkę dżemu na każdy kawałek i rolujemy tak, by nadzienie się nie wylewało.
Rogaliki należy piec na złoty kolor (12-15 min) w 180C.
Smacznego!