Pieczemy muffiny
Kuchnia to miejsce, w którym zawsze pod ręką powinno być coś słodkiego. Każdemu należy się przecież deser… Dziś podajemy Wam dwa przepisy na pyszne muffiny. Zaletą tych babeczek jest ich prostota. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, a czas pieczenia bardzo krótki.
Składniki na muffiny dzielimy na suche i mokre. Mieszamy je dokładnie w osobnych miskach, a następnie łączymy ze sobą. Ciasto nie musi być dokładnie wyrobione – wystarczy, że wymieszamy „suche” z „mokrym” kilkoma ruchami łyżki. Do tak przygotowanej masy wrzucamy dodatki.
Ciasto wkładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 20 minut. (Czasem nieco dłużej.)
Najprostsze z prostych – muffiny bananowe
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki proszku,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
Składniki mokre:
- 0,5 szklanki oleju,
- 400 ml jogurtu bananowego lub waniliowego,
- 3 banany (rozgniecione),
- 1 jajko,
Dodatki:
- tabliczka czekolady rozdrobniona na kawałeczki,
- garstka posiekanych orzeszków ziemnych.
Coś egzotycznego – kokosanki
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki,
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- 7 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
Składniki mokre:
- 400 ml jogurtu waniliowego,
- 3 łyżki oleju,
- 3 jaja (osobno żółtka i piana z białek),
Apetyczne i banalnie proste
Przygotowanie muffinów zajmuje około pół godziny, a same babeczki udają się prawie zawsze. Więc jeśli macie chwilkę czasu i chęć na coś pysznego do popołudniowej kawy – serdecznie je polecamy. Smacznego.
zdjęcia: maja_str