Noże kuchenne – podstawowe wyposażenie kuchni
„Uczeń bez jedynki jest jak żołnierz bez karabinu” – to popularne powiedzenie można przenieść również na realia kuchenne. Trudno bowiem wyobrazić sobie udane gotowanie bez porządnych noży. Posiadanie odpowiedniej jakości ostrzy dotyczy nie tylko szefów kuchni zajmujących się profesjonalnie gotowaniem. Takie zestawy powinny również mieć swoje miejsce w każdym gospodarstwie domowym.
Jak opisać różnicę między posługiwaniem się dobrym i właściwie dobranym do wykonywanej czynności nożem, a złej jakości i źle dobranym? Po raz kolejny pozwolimy sobie porównać taką sytuację do tej, w której może znaleźć się żołnierz. Różnica bowiem jest jak między strzelaniem z przedwojennego pistoletu, a używaniem najnowszej generacji karabinu maszynowego. To drugie daje znacznie większe szanse na przeżycie na polu bitwy. W odniesieniu do noża, jego jakość poznamy po tym, że nie musimy wkładać wiele wysiłku w operowanie nim. Niezależnie od tego, czy będziemy nim kroić, siekać, czy obierać. Wedle starej prawdy bowiem, nóż powinien być przedłużeniem dłoni kucharza. W końcu z zaklejonymi plastrami palcami niekomfortowo się gotuje.
Noże kuchenne Richardson
Nasz sklep ma w ofercie wyjątkowe noże marki Richardson. Jednym z oferowanych przez nas modeli jest komplet noży kyu, które łączą w sobie tradycyjny japoński styl z zachodnią innowacyjnością. Noże nawiązują kształtem do japońskich łuków, które dzięki zwężającym się ku górze ostrzom zachowują łatwość i precyzyjność cięcia. Poza tym cechują się one niebywałą ostrością, podobnie jak słynne noże do przygotowywania sushi, czy katan samurajów.
Pamiętajmy, że nie ma jednego noża do wszystkiego. Nie oznacza to jednak, że każda czynność kuchenna potrzebuje innego noża, choć kulinarni mistrzowie mają ostrza na każdą okazję. W domowych warunkach spokojnie wystarczy 5 rodzajów noży, które oferujemy w naszym sklepie. Na zestaw firmy Richardson składają się bowiem 2 noże szefa kuchni, do codziennych prac przy posiłku, jeden nóż do obierania, nóż do krojenia chleba oraz duże ostrze o długości 17,5 cm do obróbki np. mięs. Ważne jest to, że są one wykonane ze stali nierdzewnej i pokryte są powłoką z wysokowęglowego stopu chromu, molibdenu oraz wanadu, nadając ostrzom niezwykłej twardości i trwałości.
Nóż kuchenny Richardson
Poza tym warto systematycznie ostrzyć i właściwie pielęgnować noże. Noże marki Richardson mogą być myte w zmywarce i możemy być pewni, że nie ulegną korozji. Poza tym na rzecz ich odpowiedniego przechowywania przygotowano atrakcyjny stojak kauczukowy z magnesem, który nada kuchni wysublimowanego smaku. Niech noże od teraz staną się naszymi prawdziwymi kuchennymi pomocnikami. Do dzieła!