Nie liczmy dziś kalorii!
Lubicie bitą śmietanę? Każdy lubi. Tak samo jak czekoladę. Razem tworzą kaloryczną bombę, ale dziś nie będziemy liczyć kalorii! Tym razem proponujemy Wam ciasto, które roboczo nazwaliśmy „Milka”. Pomysł jest stosunkowo prosty – łączy ciemny biszkopt, kremówkę i polewę. Efekt końcowy wygląda świetnie i równie świetnie smakuje. Z resztą – sprawdźcie sami.
Zacznijmy od przygotowania składników na:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Bitą śmietanę:
- 1 litr kremówki (30%)
- 3 łyżki cukry
- 4 fixy do śmietany
Polewę czekoladową:
- 2 gorzkie czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 kostki margaryny
- 3 jajka
Następnie przejdźmy kolejno do:
Upieczenia biszkoptu – w tym celu należy:
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier, następnie kolejno żółtka
- Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (W trakcie dodawania mąki i wody można nadal używać miksera, ale na najmniejszych obrotach i krótko).
- Blachę o wymiarach 24x40cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Na dużej blasze pieczenie może trwać krócej.) Biszkopt sprawia wielu osobom nieoczekiwane trudności. To dlatego, że często zapomina się o ważnych szczegółach: Ciasto należy wkładać do już nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia (przez pierwsze 25 min.) nie wolno piekarnika otwierać, a przed wyjęciem biszkoptu powinniśmy sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy (suchy patyczek).
- Po upieczeniu warto zostawić ciasto w uchylonym piekarniku dzięki czemu unikniemy nagłej zmiany temperatury. Następnie odkrawamy boki od formy i kładziemy biszkopt do góry nogami dzięki czemu będzie płaski.
- Litr śmietany ubijamy do stanu, w którym jest jeszcze „lejąca”, ale już puszysta.
- Dosypujemy fixy wymieszane z cukrem i ubijamy śmietanę na sztywno.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Zagotowujemy czekolady, cukier waniliowy i margarynę. Studzimy masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i pianę z białek.
