Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Nie liczmy dziś kalorii!

08 - 10 - 2013
Kulinaria

Lubicie bitą śmietanę? Każdy lubi. Tak samo jak czekoladę. Razem tworzą kaloryczną bombę, ale dziś nie będziemy liczyć kalorii! Tym razem proponujemy Wam ciasto, które roboczo nazwaliśmy „Milka”. Pomysł jest stosunkowo prosty – łączy ciemny biszkopt, kremówkę i polewę. Efekt końcowy wygląda świetnie i równie świetnie smakuje. Z resztą – sprawdźcie sami.

Zacznijmy od przygotowania składników na:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Bitą śmietanę:

  • 1 litr kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukry
  • 4 fixy do śmietany

Polewę czekoladową:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 jajka

 

Następnie przejdźmy kolejno do:

Upieczenia biszkoptu – w tym celu należy:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając, dodać stopniowo cukier, następnie kolejno żółtka
  2. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (W trakcie dodawania mąki i wody można nadal używać miksera, ale na najmniejszych obrotach i krótko).
  3. Blachę o wymiarach 24x40cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Na dużej blasze pieczenie może trwać krócej.) Biszkopt sprawia wielu osobom nieoczekiwane trudności. To dlatego, że często zapomina się o ważnych szczegółach: Ciasto należy wkładać do już nagrzanego piekarnika, w trakcie pieczenia (przez pierwsze 25 min.) nie wolno piekarnika otwierać, a przed wyjęciem biszkoptu powinniśmy sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy (suchy patyczek).
  5. Po upieczeniu warto zostawić ciasto w uchylonym piekarniku dzięki czemu unikniemy nagłej zmiany temperatury. Następnie odkrawamy boki od formy i kładziemy biszkopt do góry nogami dzięki czemu będzie płaski.
Ubicia śmietany:
 
  1. Litr śmietany ubijamy do stanu, w którym jest jeszcze „lejąca”, ale już puszysta.
  2. Dosypujemy fixy wymieszane z cukrem i ubijamy śmietanę na sztywno.
Przygotowania masy czekoladowej:
 
  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Zagotowujemy czekolady, cukier waniliowy i margarynę. Studzimy masę.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i pianę z białek.
 
Słodki finisz
 
Do zrobienia zostało już bardzo niewiele. Na biszkopt wykładamy dość grubą warstwę bitej śmietany, a całość pokrywamy masą czekoladową. „Milkę” należy przechowywać w lodówce, jednak pamiętajcie, żeby przed pokrojeniem zdążyła dojść do temperatury pokojowej. W innym wypadku masa czekoladowa będzie na tyle twarda, że pod naciskiem noża wyciśnie na boki śmietanę. Całość nadal będzie pyszna, ale znacznie mniej estetyczna.
 
PS Przed krojeniem masy czekoladowej dobrze jest potrzymać przez chwilę nóż w gorącej wodzie.
 
Smacznego!
Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej