Najlepszy deser na lato: mus czekoladowy z bitą śmietaną i owocami
Mamy dla Was najsmaczniejszy i najprostszy deser na świecie. Został przez nas przetestowany wiele razy i wiemy, że zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Chrupiący spód z ciasteczek pokryty pierzynką z musu czekoladowego, na wierzch warstwa śnieżnobiałego musu mascarpone i bitej śmietany z dużą ilością owoców. Niebo w gębie.
Deser przygotowujemy w pucharkach bądź salaterkach.
Składniki: ciasteczka na spód, serek mascarpone 500g, krem czekoladowy/orzechowy typu Nutella około 150g, mocno schłodzona śmietanka 30% lub 36% 250ml – 350ml, 3 łyżki cukru pudru (jeśli macie mało słodkie owoce dajcie więcej), owoce na wierzch: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki i inne, opcjonalnie listki bazylii lub mięty.
Wykonanie:
Kruszymy ciasteczka (np. miksujemy) i wykładamy nimi spody pucharków. Połowę serka mieszamy na gładką masę z kremem czekoladowym, wykładamy gotowy mus na ciastka. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder. Łączymy ubitą śmietanę z resztą mascarpone (najlepiej w 3 etapach: dodajcie 1/3 mascarpone do śmietany, wymieszajcie, kolejna część mascarpone, wymieszajcie…) i wykładamy gotową masę na czekoladowy mus. Deserki trzymamy w lodówce. Owoce układamy przed samym podaniem, dekorujemy listkami bazylii/mięty. Pyszne i do tego bardzo proste.
Zdjęcia: www.kuchniapoznan.pl