KUSZĄCE I KOLOROWE PRZYPRAWY NA CHŁODY I NA STOŁY
Azjatyckie przyprawy mają w sobie magiczną moc. Rozgrzewają, leczą i poprawiają skutecznie humor oraz są mocnymi afrodyzjakami. Medycyna ajurwedyjska opiera się na stosowaniu przypraw w leczeniu wielu dolegliwości. W ślad za renesansem kultury azjatyckiej na naszym kontynencie takie cenne przyprawy jak imbir, cynamon i kurkuma są na nowo odkrywane i stosowane z powodzeniem w kuchni, kosmetyce i aromaterapii.
Jesienne chłody skłaniają nas coraz częściej do sięgania po te aromatyczne przyprawy. Na nasze stoły mogą trafić w postaci aromatycznych napojów, potraw i kolorów.
Imbir
![]() |
Najstarsza i najbardziej znana przyprawa w Azji ma postać beżowego kłącza. W Polsce można go kupić jako, świeży produkt, marynowany, kandyzowany lub sproszkowany.
Imbir ma bardzo dobry wpływ na trawienie, działa wspomagająco podczas odchudzania, łagodzi mdłości, poprawia krążenie, tym samym rozgrzewając cały organizm, posiada właściwości przeciwzapalne, skutecznie leczy przeziębienie czy bóle stawów.
Imbir ma pikantny, odświeżający, lekko słodki, drzewny smak. Świeży doskonale nadaje się do marynat i dressingów, do czerwonych i białych mięs oraz do owoców morza. Nadaje oryginalny smak napojom bezalkoholowym i alkoholowym.
Marynowany imbir czerwony lub biały doda aromatu sałatkom i rybom także wędzonym, jest niezastąpionym dodatkiem do sushi. Suszony i kandyzowany imbir sprawdza się doskonale jako dodatek do deserów – ciast, ciasteczek i owoców.
![]() |
Pyszna herbata na jesienny wieczór
Można ją zrobić na bazie wody, herbaty owocowej, zielonej lub czarnej. Unikajmy za to łączenia imbiru z herbatami ziołowymi. Podgrzejmy wodę w rondelku, dodajmy do niej ulubioną herbatę, kilka obranych, pokrojonych plasterków świeżego imbiru, kilka goździków, kilka rozkrojonych ziarenek kardamonu, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy mandarynki lub nasze polskie suszone owoce – jabłka, gruszki, śliwki. Pogotujmy chwilę wszystkie składniki, a potem przecedźmy przez sitko, dosłodźmy ksylitolem lub miodem.
Taka herbata rozgrzeje i będzie aromatycznym dodatkiem do potraw, pomoże także w przeziębieniach.
Herbatę postawmy w pięknej filiżance lub kubku na stole ozdobionym podkładką (Podkładka Kolekcja LenNAT/KR PIK KR) lub obrusem w kolorze korzenia imbiru (Obrus Julia I Jasny Beż Mankiet 6/1, Obrus Flowers W73Mankiet) w matowej, nowoczesnej odsłonie ze wzorami lub w bardzo wytwornym i bogatym wydaniu z połyskiem (Obrus Caryca Beż I MT, Obrus Pearls Beż Mankiet 6/1).
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Cynamon
![]() |
Ma bardzo długą historię, pierwsze wzmianki o nim pochodzą z Chin i datowane są na 2700 r. p.n.e., posiada wspaniały zapach i czekoladowy kolor. W naszych domach używamy go w postaci kory, sproszkowanego. W sklepie można dostać olejek z cynamonowca, a rzadziej ziarna, które stosowane są w kosmetyce.
Cynamon ma działanie przeciwzapalne, doskonale leczy dolegliwości żołądkowe i jelitowe, ma działanie silnie antyseptyczne, więc pomaga w pozbyciu się wirusów i bakterii, odpowiadających za nasze złe samopoczucie, ponadto jest doskonałym antyoksydantem, dzięki temu jest sprzymierzeńcem w walce z nowotworami, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Cynamon ma słodkawy, korzenny aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Choć w polskiej kuchni jest najczęściej wykorzystywany do ciast i deserów z jabłkami lub rabarbarem to doskonale smakuje z duszonym mięsem, z kaczką lub gęsią nadziewaną owocami i zupą kremem z dyni. Mielony cynamon jest jednym ze składników przypraw garam masala i curry, które doskonale komponują się z daniami indyjskimi.
Czekolada z charakterem na popołudnie
Czekoladę lubi prawie każdy, a ta do picia jest idealna na jesienne popołudnia, rozgrzewa i poprawia humor nawet w najbardziej nieprzyjemny, chłodny dzień.
Rozgrzejmy w garnku mleko (krowie, roślinne) z dodatkiem lub bez śmietanki 30% lub śmietanki kokosowej, wrzućmy pokruszoną, gorzką czekoladę. Poczekajmy do jej rozpuszczenia, starajmy się nie zagotować napoju, bo może się zważyć. W trakcie dodajmy dwie szczypty cynamonu w proszku oraz maleńką szczyptę chili w proszku.
Całość zaserwujmy w dużej filiżance lub w wysokiej szklance do kawy, a na stół połóżmy obrus w kolorze cynamonu (Obrus Julia II Brąz Mankiet 4/1, Obrus Len Classic Brąz MT 6/1).
![]() | ![]() |
Kurkuma
![]() |
Pierwsze wzmianki o ostryżu długim (to jej fachowa nazwa) pochodzą z 600 r. n.e., a Marco Polo porównał ją do najdroższej przyprawy świata, czyli do szafranu. Od tej pory kurkuma była chętnie wykorzystywana jako zastępnik. W Indiach, Indonezji i Bangladeszu stosowana jest podczas wesela, barwi się nią ramiona i policzki małżonków. Podobna z zewnątrz do korzenia imbiru, jednak po jej przekrojeniu oczom ukazuje się piękny, słoneczny kolor. W naszej kuchni spotkamy ją w wersji sproszkowanej.
Kurkuma ma działanie antywirusowe, wspomaga pracę wątroby, trzustki i żołądka. Wpływa korzystnie na oczy, poprawia funkcjonowanie mózgu i podobnie jak cynamon działa antynowotworowo.
Charakterystyczną barwę tej przyprawie nadaje kurkumina, dlatego w kuchni wykorzystywana jest jako naturalny barwnik. Kurkuma ma intensywny smak lekko ostry i lekko słodki. Kurkuma w połączeniu z pieprzem stanowi idealny duet. Pieprz wzmaga jej lecznicze działanie. Kurkuma podbija smak dań mięsnych, zup np. rosołu oraz dań w warzywami i z roślinami strączkowymi szczególnie z soczewicą np. w zupie lub z ciecierzycą np. w humusie. Kurkuma może być dobrym dodatkiem do musztardy lub zupy kremu z kukurydzy.
Słoneczne smoothie dyniowe na dobry poranek
Ten koktajl to porcja zdrowia. Można go potraktować jako pełne danie na śniadanie lub wypić w połączeniu z ulubionym omletem lub zdrową kanapką.
Dynię, mango i banana obieramy i kroimy w większe kawałki. Garść płatków owsianych, jaglanych lub orkiszowych zalewamy gorącą wodą do przykrycia i odstawiamy na 5 minut. Żeby koktajl miał płynną postać możemy użyć zwykłego lub roślinnego mleka, soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy lub wody. Wszystkie składniki i dwie szczypty kurkumy miksujemy w blenderze.
Smoothie podajmy w wysokiej szklance na stole ze słonecznym obrusem w barwie kurkumy (Obrus Gładki Złoty MT ,Obrus Len Ciemny Żółty MT). Taki radosny początek dnia doda nam energii i radości, nawet w pochmurny poniedziałek.
![]() | ![]() |
Orientalne przyprawy doskonale zaprezentują się na naszych stołach w garnkach, na półmiskach, w filiżankach i w szklankach. One wszystkie będą zdrowym dodatkiem do jesiennych potraw, wspaniałym afrodyzjakiem na chłodne wieczory przy kominku, a ich kolory w magiczny sposób przeniosą nas do innego świata.