Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

KOLORY JESIENI NA STOLE

07 - 11 - 2019
Pory roku

Jesienne smaki mogą być bardzo ciekawe. Poza tym, że rodzime warzywa są pyszne i zdrowe to ich kolory bardzo ściśle wiążą się z tą porą roku. Coraz częściej sięgamy po nie w naszej kuchni. Spowodowane jest to zmianą stylu życia oraz przekonaniem, ze krajowe warzywa w diecie są bardzo potrzebne.

Jesienne potrawy mogą prezentować się bardzo efektownie na stole zaaranżowanym zgodnie z porą roku. Nasycone lub łagodne barwy w połączeniu z pysznym i pięknie podanym posiłkiem, mogą rozpogodzić najbardziej ponury dzień.

POMARAŃCZOWA DYNIA

Dynia


Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma piękne, jadalne kwiaty, wykorzystywane często także do dekoracji potraw. Dynie mają wąsy czepne i mogą osiągać bardzo duży rozmiar, a odmian dyni jest bardzo dużo. Z piżmowej, pieczonej dyni można zrobić pyszny makaron, a z Haiku dania o intensywnym, pomarańczowym kolorze, dynie dekoracyjne za to mają niesamowite walory ozdobne. Słynny wódz Lukullus już w I w. p.n.e. podawał na ucztach dynię smażoną w miodzie.

Dynia zawiera bardzo dużo minerałów takich jak fosfor, potas, wapń i witaminy A oraz z grupy B. Jej pestki uważane są za „serum” na młodość, gdyż zawierają magnez, cynk, doskonale wpływając na umysł, cerę i układ nerwowy. Składniki dyni przyśpieszają gojenie się ran.

Proponujemy stosować dynię na wiele różnych sposobów. Krem warzywny z dyni z przyprawami dobrymi na jesienne przeziębienia jak kurkuma czy cynamon oraz chili będzie doskonały z prażonymi pestkami dyni właśnie, ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi. Krem podany z łyżką naturalnego jogurtu lub mleczkiem kokosowym będzie smakował bardzo dobrze.

Smoothie dyniowe poprawi nastrój już  na początku dnia. Wystarczy wrzucić do blendera surową dynię, marchewkę, jabłko i banana. Dynia świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym mango, cynamonem, z mlekiem roślinnym lub z sokiem pomarańczowym. Taka bomba witaminowa postawi na nogi największych śpiochów i do tego smakuje wybornie.

Dla łasuchów polecamy ciasto dyniowe. Smakuje świetnie, a jego podstawowym składnikiem jest puree z dyni. Jeżeli do ciasta dodamy prażone, krojone orzechy włoskie lub jabłka będzie smakować bardzo jesiennie. Dobrym połączeniem może okazać się fuzja przepisu na marokańskie ciasto z gotowanych pomarańczy ze smakiem dyni. Dla osób, które nie boją się kalorii, można to ciasto zaserwować z sosem karmelowym lub z miodem, bo takie połączenie dynia lubi najbardziej.

Po ugotowaniu wszystkiego, na co mamy ochotę, usiądźmy przy pięknym, pomarańczowym stole i delektujmy się tymi smakami.

Do naszych stylizacji wykorzystajmy pomarańczowy obrus (Obrus Len Pomarańczowy MT) lub rudy (Obrus Bella Rudy).

Obrus Len Pomarańczowy MT Obrus Bella Rudy


Dodatkiem mogą być kolorowe liście, małe ozdobne dynie i pomarańcze z wbitymi pachnącymi goździkami. 

KREMOWA CEBULA

Cebula


To bardzo stara odmiana. Pochodzi sprzed 5000 lat p. n. e. Uprawiano ją już w Starożytnym Egipcie. Cebula ma bardzo ładne puszyste kwiaty. Ta jadalna może być cukrowa, czosnkowa, czerwona, a ozdobna posiada wiele odmian.

Cebula to nie zawsze doceniany naturalny lek. Wpływa doskonale na układ nerwowy i krwionośny, jest bardzo bogata w błonnik i ma działanie antybakteryjne, dlatego chętnie jest wykorzystywana do leczenie przeziębień i ran. Zawiera dużo siarki, cynku, selenu, kwasu foliowego i witaminy B1.

Syrop z cebuli jest bardzo polecany na infekcje. Wystarczy pokrojoną cebulę zasypać cukrem, żeby zrobić słodki syrop.

Potrawy z cebuli będą pyszne, jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób.

Zupa krem z cebuli to francuski akcent w naszej kuchni. Ma kremowy kolor i smakuje doskonale z gałką muszkatołową, grzankami czosnkowymi, serami pleśniowymi i żółtymi dobrej jakości. Jest to bardzo rozgrzewająca i sycąca potrawa. To bardzo dobry pomysł na jesienne zimne dni.

Z Francji pochodzi także przepis na tartę cebulową. Jest bardzo delikatna w smaku, gdyż pieczona lub gotowana cebula łagodnieje, nie ma nieprzyjemnego zapachu, jak po zjedzeniu na surowo i robi się słodka. Tarta będzie smakowała doskonale, podawana na ciepło na kolację lub na zimno jako danie do pracy.

Dla domowych kucharek i kucharzy, lubiących robić wytrawne wypieki samodzielnie polecamy chleb cebulowy. Wystarczy do tradycyjnego ciasta na bazie drożdży dodać kilka podsmażonych, pokrojonych drobno cebul. Taki chleb będzie urozmaiceniem tradycyjnego chlebowego smaku.

Potrawy z cebuli mają piękny kremowy kolor, dlatego na stole warto położyć kremowe obrusy (Obrus Len Classic Krem MT 6/1, Nakładka 40x140 Len Elegance KremWstawka Brąz), na okazje w bardziej uroczystym wydaniu (Obrus Magic Garden Krem Mankiet 6/1), a na nich odpowiednio pasującą lub kontrastującą zastawę.

Obrus Len Classic Krem MT 6/1 Nakładka 40x140 Len Elegance Krem Wstawka Brąz Obrus Magic Garden Krem Mankiet 6/1


Takie obrusy zaprezentują się idealnie z cebulowymi daniami i z trawami ozdobnymi z jasnymi pióropuszami w wazonie.

BORDOWY BURAK

Burak


To warzywo pełne słodyczy i witamin. Dziki burak pochodzi z Bliskiego Wschodu i z basenu Morza Śródziemnego i Czarnego sprzed 4000 lat. Buraki są bardzo silnym przeciwutleniaczem, pomagają w dotlenieniu układu krwionośnego, są nieocenioną pomocą przy anemii i przy nadciśnieniu. Mają bardzo dużo witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu.

Dania z buraka można przygotowywać na słono lub na słodko. To warzywo dobrze sprawdzi się do przygotowania tradycyjnego barszczu lub ciasta.

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą, serem owczym lub kozim, granatem i orzechami włoskimi  i z dipem z octu balsamicznego, miodu i soku malinowego to wspaniały pomysł na przystawkę lub na kolację.

Na śniadanie świetnie smakuje smoothie malinowo - buraczane lub w bardziej egzotycznym wydaniu, ze świeżym ananasem i sokiem z pomarańczy. Taki koktajl postawi na nogi wszystkich z małą ilością energii, podczas jesiennego przesilenia.

Dla tych, którzy za buraczanym smakiem nie przepadają dobrym rozwiązaniem będzie czekoladowe ciasto z tym warzywem. Robi się je z puree buraczanego, a pozostałe składniki są tradycyjne. Dodaje się do niego dużo kakao i gorzkiej czekolady. Można zrobić wydanie bezglutenowe tego ciasta. Ten deser buraczany smakuje wspaniale i nie czuć w nim smaku warzywnego.

W stylizacjach stołowych w bordowym (Obrus Bella Bordo MT) lub w czerwonym kolorze (Obrus Len Czerwony EleganceWypustka Złota) warto postawić na kontrast, aby ta barwa nie okazała się zbyt dominująca.

Obrus Bella Bordo MT Obrus Len Czerwony Elegance Wypustka Złota


Do stylizacji stołowych wybierzmy piękne wrzosy w kilku odcieniach, ustawiając je w szeregu na stole.

Zachęcamy do robienia kulinarnych i stylizacyjnych eksperymentów na stole. Wszystkie przepisy i dekoracje można modyfikować zgodnie z naszym gustem. Takie zabiegi dodadzą nam i naszym stołom nowej jesiennej energii i koloru.

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej