KOLORY JESIENI NA STOLE
Jesienne smaki mogą być bardzo ciekawe. Poza tym, że rodzime warzywa są pyszne i zdrowe to ich kolory bardzo ściśle wiążą się z tą porą roku. Coraz częściej sięgamy po nie w naszej kuchni. Spowodowane jest to zmianą stylu życia oraz przekonaniem, ze krajowe warzywa w diecie są bardzo potrzebne.
Jesienne potrawy mogą prezentować się bardzo efektownie na stole zaaranżowanym zgodnie z porą roku. Nasycone lub łagodne barwy w połączeniu z pysznym i pięknie podanym posiłkiem, mogą rozpogodzić najbardziej ponury dzień.
POMARAŃCZOWA DYNIA
![]() |
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma piękne, jadalne kwiaty, wykorzystywane często także do dekoracji potraw. Dynie mają wąsy czepne i mogą osiągać bardzo duży rozmiar, a odmian dyni jest bardzo dużo. Z piżmowej, pieczonej dyni można zrobić pyszny makaron, a z Haiku dania o intensywnym, pomarańczowym kolorze, dynie dekoracyjne za to mają niesamowite walory ozdobne. Słynny wódz Lukullus już w I w. p.n.e. podawał na ucztach dynię smażoną w miodzie.
Dynia zawiera bardzo dużo minerałów takich jak fosfor, potas, wapń i witaminy A oraz z grupy B. Jej pestki uważane są za „serum” na młodość, gdyż zawierają magnez, cynk, doskonale wpływając na umysł, cerę i układ nerwowy. Składniki dyni przyśpieszają gojenie się ran.
Proponujemy stosować dynię na wiele różnych sposobów. Krem warzywny z dyni z przyprawami dobrymi na jesienne przeziębienia jak kurkuma czy cynamon oraz chili będzie doskonały z prażonymi pestkami dyni właśnie, ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi. Krem podany z łyżką naturalnego jogurtu lub mleczkiem kokosowym będzie smakował bardzo dobrze.
Smoothie dyniowe poprawi nastrój już na początku dnia. Wystarczy wrzucić do blendera surową dynię, marchewkę, jabłko i banana. Dynia świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym mango, cynamonem, z mlekiem roślinnym lub z sokiem pomarańczowym. Taka bomba witaminowa postawi na nogi największych śpiochów i do tego smakuje wybornie.
Dla łasuchów polecamy ciasto dyniowe. Smakuje świetnie, a jego podstawowym składnikiem jest puree z dyni. Jeżeli do ciasta dodamy prażone, krojone orzechy włoskie lub jabłka będzie smakować bardzo jesiennie. Dobrym połączeniem może okazać się fuzja przepisu na marokańskie ciasto z gotowanych pomarańczy ze smakiem dyni. Dla osób, które nie boją się kalorii, można to ciasto zaserwować z sosem karmelowym lub z miodem, bo takie połączenie dynia lubi najbardziej.
Po ugotowaniu wszystkiego, na co mamy ochotę, usiądźmy przy pięknym, pomarańczowym stole i delektujmy się tymi smakami.
Do naszych stylizacji wykorzystajmy pomarańczowy obrus (Obrus Len Pomarańczowy MT) lub rudy (Obrus Bella Rudy).
![]() | ![]() |
Dodatkiem mogą być kolorowe liście, małe ozdobne dynie i pomarańcze z wbitymi pachnącymi goździkami.
KREMOWA CEBULA
![]() |
To bardzo stara odmiana. Pochodzi sprzed 5000 lat p. n. e. Uprawiano ją już w Starożytnym Egipcie. Cebula ma bardzo ładne puszyste kwiaty. Ta jadalna może być cukrowa, czosnkowa, czerwona, a ozdobna posiada wiele odmian.
Cebula to nie zawsze doceniany naturalny lek. Wpływa doskonale na układ nerwowy i krwionośny, jest bardzo bogata w błonnik i ma działanie antybakteryjne, dlatego chętnie jest wykorzystywana do leczenie przeziębień i ran. Zawiera dużo siarki, cynku, selenu, kwasu foliowego i witaminy B1.
Syrop z cebuli jest bardzo polecany na infekcje. Wystarczy pokrojoną cebulę zasypać cukrem, żeby zrobić słodki syrop.
Potrawy z cebuli będą pyszne, jeśli przygotujemy je w odpowiedni sposób.
Zupa krem z cebuli to francuski akcent w naszej kuchni. Ma kremowy kolor i smakuje doskonale z gałką muszkatołową, grzankami czosnkowymi, serami pleśniowymi i żółtymi dobrej jakości. Jest to bardzo rozgrzewająca i sycąca potrawa. To bardzo dobry pomysł na jesienne zimne dni.
Z Francji pochodzi także przepis na tartę cebulową. Jest bardzo delikatna w smaku, gdyż pieczona lub gotowana cebula łagodnieje, nie ma nieprzyjemnego zapachu, jak po zjedzeniu na surowo i robi się słodka. Tarta będzie smakowała doskonale, podawana na ciepło na kolację lub na zimno jako danie do pracy.
Dla domowych kucharek i kucharzy, lubiących robić wytrawne wypieki samodzielnie polecamy chleb cebulowy. Wystarczy do tradycyjnego ciasta na bazie drożdży dodać kilka podsmażonych, pokrojonych drobno cebul. Taki chleb będzie urozmaiceniem tradycyjnego chlebowego smaku.
Potrawy z cebuli mają piękny kremowy kolor, dlatego na stole warto położyć kremowe obrusy (Obrus Len Classic Krem MT 6/1, Nakładka 40x140 Len Elegance KremWstawka Brąz), na okazje w bardziej uroczystym wydaniu (Obrus Magic Garden Krem Mankiet 6/1), a na nich odpowiednio pasującą lub kontrastującą zastawę.
![]() | ![]() | ![]() |
Takie obrusy zaprezentują się idealnie z cebulowymi daniami i z trawami ozdobnymi z jasnymi pióropuszami w wazonie.
BORDOWY BURAK
![]() |
To warzywo pełne słodyczy i witamin. Dziki burak pochodzi z Bliskiego Wschodu i z basenu Morza Śródziemnego i Czarnego sprzed 4000 lat. Buraki są bardzo silnym przeciwutleniaczem, pomagają w dotlenieniu układu krwionośnego, są nieocenioną pomocą przy anemii i przy nadciśnieniu. Mają bardzo dużo witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu.
Dania z buraka można przygotowywać na słono lub na słodko. To warzywo dobrze sprawdzi się do przygotowania tradycyjnego barszczu lub ciasta.
Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą, serem owczym lub kozim, granatem i orzechami włoskimi i z dipem z octu balsamicznego, miodu i soku malinowego to wspaniały pomysł na przystawkę lub na kolację.
Na śniadanie świetnie smakuje smoothie malinowo - buraczane lub w bardziej egzotycznym wydaniu, ze świeżym ananasem i sokiem z pomarańczy. Taki koktajl postawi na nogi wszystkich z małą ilością energii, podczas jesiennego przesilenia.
Dla tych, którzy za buraczanym smakiem nie przepadają dobrym rozwiązaniem będzie czekoladowe ciasto z tym warzywem. Robi się je z puree buraczanego, a pozostałe składniki są tradycyjne. Dodaje się do niego dużo kakao i gorzkiej czekolady. Można zrobić wydanie bezglutenowe tego ciasta. Ten deser buraczany smakuje wspaniale i nie czuć w nim smaku warzywnego.
W stylizacjach stołowych w bordowym (Obrus Bella Bordo MT) lub w czerwonym kolorze (Obrus Len Czerwony EleganceWypustka Złota) warto postawić na kontrast, aby ta barwa nie okazała się zbyt dominująca.
![]() | ![]() |
Do stylizacji stołowych wybierzmy piękne wrzosy w kilku odcieniach, ustawiając je w szeregu na stole.
Zachęcamy do robienia kulinarnych i stylizacyjnych eksperymentów na stole. Wszystkie przepisy i dekoracje można modyfikować zgodnie z naszym gustem. Takie zabiegi dodadzą nam i naszym stołom nowej jesiennej energii i koloru.