Kieszonki na sztućce z serwetek – III część poradnika
Ostatnią część naszego serwetkowego poradnika poświęcimy kieszonkom na sztućce, eleganckim i funkcjonalnym dodatkom, stanowiącym świetne uzupełnienie nakrycia stołu. Większość z nich jest tak prosta, że można je składać i wykorzystywać na co dzień, a nie tylko przy okazji wytwornych kolacji. Serwetki w dłoń i sprawdźcie, która sakiewka na sztućce najbardziej Wam się podoba.
- klasyczna kieszonka
- klasyczna kieszonka
- kieszonka
Klasyczna kieszonka
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Ułóż serwetkę tak, by jej lewe, górne rogi były luźne, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy z luźnych rogów zegnij w poprzek, dokładnie w połowie.
5. Obróć serwetkę do góry nogami, tak by prawy, górny róg był teraz luźny.
6. Wywiń prawy bok serwetki, 1/3 długości. To samo zrób później z lewym bokiem.
7. Odwróć serwetkę i gotowe.
Klasyczna kieszonka z dodatkowymi zakładkami
Wykonanie tej sakiewki na sztućce jest bardzo podobne do podstawowego, klasycznego ułożenia:
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Ułóż serwetkę tak, by jej prawe, górne rogi były luźne, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy wierzchni róg zwiń w rulonik do połowy serwetki. Tak samo zrób z kolejnymi dwoma.
5. Obróć serwetkę do góry nogami
6. Wywiń prawy bok serwetki, 1/3 długości. To samo zrób później z lewym bokiem.
7. Odwróć serwetkę i gotowe.
Diament
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Sprawdź, z której strony są luźne rogi serwetki, powinny być u góry, od nich zacznij składanie. Pierwszy z góry róg zegnij w połowie, w lewą stronę (tak jak na rysunku).
4. Każdy kolejny róg zginaj w ten sam sposób, zostawiając jednak odstęp, ok. 2 cm, od poprzedniego. Powtórz czynność trzykrotnie, tak by całość stworzyła kompozycję schodkową.
5. Na końcu zagnij lewy i prawy bok serwetki pod spód, tak by kształtem przypominała diament. Dla lepszego efektu, serwetkę możesz zaprasować, tak aby rogi się nie odwijały.
Diament z sakiewką
Pierwsze trzy punkty są dokładnie takie same, jak w przypadku pierwszego ułożenia:
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Sprawdź, z której strony są luźne rogi serwetki, powinny być u góry, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy z luźnych rogów zegnij w połowie i złóż, tak by jego czubek sięgał samego dołu serwetki.
5. Każdy kolejny róg zginaj w ten sam sposób, zostawiając jednak odstęp, ok. 2 cm, od poprzedniego. Powtórz czynność dwukrotnie, tak by całość stworzyła kompozycję schodkową, zostawiając jeden niezagięty czubek u góry.
6. Obróć serwetkę do góry nogami.
7. Zagnij lewy i prawy bok, mają na siebie nachodzić w 1/3 szerokości.
8. Z powrotem odwróć serwetkę, sprawdź, czy ułożenie jest symetryczne. Sakiewka jest gotowa. Możesz wkładać do niej sztućce.
Szyszka
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w poprzek na pół.
3. Ułóż zgiętą serwetkę tak, by jej czubek znajdował się naprzeciwko Ciebie.
4. Zagnij lewy i prawy brzeg do środka, aby ich czubki znajdowały się w tym samym miejscu, przylegając do górnego rogu serwetki.
5. Obróć serwetkę, zagięte boki mają być teraz pod spodem.
6. Dolny róg, w jednej trzeciej długości serwetki, wywiń do góry i mocno przyciśnij, jeśli to konieczne – zaprasuj żelazkiem.
7. Na koniec, zagnij lewy i prawy bok pod spód i wygładź serwetkę, by leżała płasko na stole.