Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

Kieszonki na sztućce z serwetek – III część poradnika

02 - 07 - 2012
Zrób to sam

Ostatnią część naszego serwetkowego poradnika poświęcimy kieszonkom na sztućce, eleganckim i funkcjonalnym dodatkom, stanowiącym świetne uzupełnienie nakrycia stołu. Większość z nich jest tak prosta, że można je składać i wykorzystywać na co dzień, a nie tylko przy okazji wytwornych kolacji. Serwetki w dłoń i sprawdźcie, która sakiewka na sztućce najbardziej Wam się podoba.

  • klasyczna kieszonka
  • klasyczna kieszonka
  • kieszonka

 

Klasyczna kieszonka

1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Ułóż serwetkę tak, by jej lewe, górne rogi były luźne, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy z luźnych rogów zegnij w poprzek, dokładnie w połowie.
5. Obróć serwetkę do góry nogami, tak by prawy, górny róg był teraz luźny.
6. Wywiń prawy bok serwetki, 1/3 długości. To samo zrób później z lewym bokiem.
7. Odwróć serwetkę i gotowe.

 

 

 

Klasyczna kieszonka z dodatkowymi zakładkami

Wykonanie tej sakiewki na sztućce jest bardzo podobne do podstawowego, klasycznego ułożenia:
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Ułóż serwetkę tak, by jej prawe, górne rogi były luźne, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy wierzchni róg zwiń w rulonik do połowy serwetki. Tak samo zrób z kolejnymi dwoma.
5. Obróć serwetkę do góry nogami
6. Wywiń prawy bok serwetki, 1/3 długości. To samo zrób później z lewym bokiem.
7. Odwróć serwetkę i gotowe.

Diament

1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Sprawdź, z której strony są luźne rogi serwetki, powinny być u góry, od nich zacznij składanie. Pierwszy z góry róg zegnij w połowie, w lewą stronę (tak jak na rysunku).
4. Każdy kolejny róg zginaj w ten sam sposób, zostawiając jednak odstęp, ok. 2 cm, od poprzedniego. Powtórz czynność trzykrotnie, tak by całość stworzyła kompozycję schodkową.
5. Na końcu zagnij lewy i prawy bok serwetki pod spód, tak by kształtem przypominała diament. Dla lepszego efektu, serwetkę możesz zaprasować, tak aby rogi się nie odwijały.

Diament z sakiewką

Pierwsze trzy punkty są dokładnie takie same, jak w przypadku pierwszego ułożenia:
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w pół, i jeszcze raz na pół, tak by powstał kwadrat.
3. Sprawdź, z której strony są luźne rogi serwetki, powinny być u góry, od nich zacznij składanie.
4. Pierwszy z luźnych rogów zegnij w połowie i złóż, tak by jego czubek sięgał samego dołu serwetki.
5. Każdy kolejny róg zginaj w ten sam sposób, zostawiając jednak odstęp, ok. 2 cm, od poprzedniego. Powtórz czynność dwukrotnie, tak by całość stworzyła kompozycję schodkową, zostawiając jeden niezagięty czubek u góry.
6. Obróć serwetkę do góry nogami.
7. Zagnij lewy i prawy bok, mają na siebie nachodzić w 1/3 szerokości.
8. Z powrotem odwróć serwetkę, sprawdź, czy ułożenie jest symetryczne. Sakiewka jest gotowa. Możesz wkładać do niej sztućce.

Szyszka
1. Rozłóż serwetkę płasko na stole.
2. Zegnij ją w poprzek na pół.
3. Ułóż zgiętą serwetkę tak, by jej czubek znajdował się naprzeciwko Ciebie.
4. Zagnij lewy i prawy brzeg do środka, aby ich czubki znajdowały się w tym samym miejscu, przylegając do górnego rogu serwetki.
5. Obróć serwetkę, zagięte boki mają być teraz pod spodem.
6. Dolny róg, w jednej trzeciej długości serwetki, wywiń do góry i mocno przyciśnij, jeśli to konieczne – zaprasuj żelazkiem.
7. Na koniec, zagnij lewy i prawy bok pod spód i wygładź serwetkę, by leżała płasko na stole.

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej