Jaka jest różnica pomiędzy obrusem i serwetą? … czyli kilka zasad spożywania posiłków
Nie widzicie różnicy? A jednak istnieje. Obrusem nazywamy nakrycie stołu, przy którym jemy posiłek. Serweta natomiast, to nakrycie ozdobne, przy który nie jemy posiłków, ale możemy wypić np. kawę, czy herbatę.
Przygotowujesz wykwintną kolację i obawiasz się wpadki? Nie pozwól, by lęk przed popełnieniem niezręcznej gafy pozbawił Cię z przyjemności spędzenia wspaniałej kolacji.
Prezentujemy kilka zasad, które pomogą Ci zachować kontrolowaną swobodę przy stole:
Serwetki
Po której stronie talerza ułożyć serwetkę?
Miejsce serwetki jest po lewej stronie lub na jego środku, ale tylko w sytuacji gdy jest jeszcze pusty J Dlaczego? Otóż odpowiedź jest dziecinnie prosta – to właśnie lewą ręką wycieramy usta, prawa służy do uniesienia kieliszka z wodą lub winem. Płócienne serwetki podczas jedzenia kładziemy na kolanach. Papierowe powinny cały czas być po lewej stronie talerza.
Sztućce
Czy ich układ ma w ogóle jakieś znaczenie?
Układ sztućców na talerzu może być swojego rodzaju językiem pomiędzy klientem, a kelnerem, panią domu, a gośćmi. Skrzyżowane sztućce na pustym talerzu oznaczają chęć dokładki. Nóż i widelec położone obok siebie równolegle i ustawione na godzinę 5 sygnalizują, że właśnie zakończyłeś posiłek. Co ważne, raz użyte sztućce, nie powinny więcej dotykać stołu – w trakcie posiłku zawsze kładziemy je na talerzu, trzonki nie powinny dotykać obrusa.
Aperitif
Czym jest jest aperitif?
Wielu twierdzi, iż jest to nazwa trunku – nic bardziej mylnego. To czas oczekiwania na schodzących się gości, lub danie główne. W tym czasie, podajemy alkohole lekkie: wermuty, gin z tonikiem, campari, koktajle z soków owocowych. Ewentualnie dla koneserów - whisky z lodem.
Toasty
Czy wznoszenie toastów jest nadal na czasie?
Toasty kojarzą nam się głównie z przydługim „sto lat” na imieninach cioci i niezręcznym „ona tego winna” na weselach. Toasty jednak nadal mogą być ozdobą każdego spotkania towarzyskiego, pod warunkiem, że będą krótkie i dowcipne.
Przyjęło się już, że pierwszy toast wznosi gospodarz, który w ten sposób wita swoich gości. Wzniesiony winem lub szampanem, będzie miłym akcentem na rozpoczęcie spotkania. Toastu nie powinno wznosić się przed przystawką, nigdy wódką, czy piwem.
Dekoracje na potrawach
Dekorować potrawy? Czy można zjadać jadalne dekoracje?
Jak najbardziej, jeśli ozdoby są jadalne, możemy spożywać je z resztą posiłku. Kiedy są nimi parasolki, czy inne służące do dekoracji – pozostawiamy je na brzegu talerza. Również w przypadku napojów – cytrynę, czy inny kawałek cytrusa wrzucamy do szklanki i wyciskamy delikatnie mieszadełkiem.
Ryby
Czy ryby rzeczywiście powinniśmy jeść dwoma widelcami?
Zdecydowanie nie J To nieaktualny już, symbol czasów PRL-u. Po czym rozpoznać, że przed Wami są sztućce do ryb? Sztućce do ryb to widelec i szeroki tępy nóż. Nóż wyjątkowo nie służy do krojenia, ale do oddzielania mięsa od ości. Ryby wędzone i śledzie, możemy spokojnie jeść zwykłym nożem i widelcem.
Pestki i ości
Jak wydobyć je z ust?
To bardzo proste: Nie plujemy na talerz! Pestki dyskretnie wypluwamy na łyżeczkę i odkładamy na brzeg talerza, podobnie z ośćmi – przy użyciu widelca.
Papierosy
Czy palenie przy stole jest dopuszczalne?
Oczywiście bywają domy, w których pali się papierosy. Natomiast trudno już o sytuację, w której wszyscy przy stole są palący. Papierosy mają prawo pojawić się przy stole dopiero przy deserze i tylko pod warunkiem, że wszyscy spożywający posiłek są palący. Na eleganckich przyjęciach w ogóle się nie pali, wyznaczone do tego są specjalne stoliki, czy pomieszczenia.