Jak przygotować stół weselny – praktyczne porady
Klasycznie, nowocześnie, a może w stylu vintage? Główny nacisk kładziemy na dekorację stołu czy potraw? Na co się zdecydować i jakich zasad się trzymać by stół weselny wyglądał jak z naszych marzeń, a zarazem był praktyczny w użytkowaniu?
![]() |
Stół weselny jest drugą, zaraz po sukni Panny Młodej, rzeczą skupiającą największą uwagę otoczenia. To on świadczy o jakości przyjęcia weselnego, ponieważ goście biesiadują przy nim do białego rana. Dlatego warto postawić na coś wyjątkowego, odmiennego – na wyszukany luksus, który nie powinien być jednak synonimem przepychu. Ważny jest umiar, odpowiednio zaaranżowana przestrzeń pozwalająca gościom na swobodne ruchy. Dominującym kolorem tradycyjnie jest biel, którą „okryte” są nie tylko stoły, ale i krzesła, czy inne dekoracje. Pod jaką postacią może ona wystąpić? Właściwie każdą. Od zastawy i obrusu poczynając, poprzez kwiaty, świece, kokardy z materiału, po ozdobne perełki, na płatkach róż kończąc. Jednak kwestie te powiązane są tylko i wyłącznie z gustem pary młodej. Dlatego my skupimy się na praktycznych, uniwersalnych dla wszystkich poradach. |
Kolor, a spójność stylizacyjna
Aby stół nie był zbyt nudny, biel należy przełamać inną barwą. Należy kierować się zasadą ograniczenia się do dwóch lub maksymalnie trzech jednolitych kolorów. Wtedy nakrycia stanowią wizualną całość. Należy pamiętać o tym, że potrawy będą już wystarczająco kolorowe, a dzięki jasnej dekoracji stołu, będą one się ładnie komponowały, nie zaś tworzyły efekt „pstrokacizny”.
Kwiaty
Kompozycje kwiatowe, którymi przyozdabiamy stoły powinny być płaskie, aby nie zasłaniały siedzących naprzeciwko siebie gości. Inny rozwiązaniem jest umieszczenie kwiatów w bardzo wysokich wazonach, tak by główna część dekoracji znajdowała się ponad linią wzroku gości. Ilość samych dekoracji uzależniona jest od wielkości stołu. Jeśli stół ma długość do 3 metrów zdecydujmy się tylko na jeden większy bukiet. Inną istotą rzeczą jest zapach kwiatów – nie może być on zbyt intensywny, aby nie przeszkadzał gościom i nie mieszał się z wonią potraw.
![]() | Świece Jeśli zależy nam na ich dużej ilości, zastosujmy się do dwóch zasad: stoły muszą być naprawdę szerokie/długie, aby świeczki nie stały w zbyt małej odległości od kwiatów, serwetek i reszty dekoracji. Po drugie: wybierajcie świece małe, najlepiej tak zwane „podgrzewacze”, ponieważ nie wydzielają za dużo ciepła i są bezpieczne, ryzyko ich przewrócenia jest naprawdę niewielkie. Poza tym świecą wyjątkowo subtelnie, tworząc romantyczny nastrój. Duże i wysokie świece najlepiej wyglądają ustawione w rogach sali, w miejscach, gdzie nikomu nie będą przeszkadzać i nie będą stanowiły niebezpieczeństwa.
Balony Z dala od świec i innych źródeł ciepła! To po pierwsze. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie ich pod sufitem, wtedy nikomu nie będą przeszkadzać. Możemy je przymocować na rozciągniętcyh między ścianami sznurach, albo wypełnić je helem, który sam podniesie je pod strop. Jeśli do kilku balonów dołączymy dłuższe wstążki mogą one stać się ciekawą atrakcją dla balujących na weselu dzieci. |
Jeśli chcemy ozdobić balonami stół lub dekorację mieszczącą się za Młodą Parą zwróćmy uwagę na to, by nie były zbyt błyszczące, ponieważ w trakcie robienia zdjęć Nowożeńcom, może się od nich niekorzystnie odbijać światło, tworząc odblaski na fotografiach. Lepiej wybrać balony matowe.
Trick
Jeśli nie organizujecie uroczystości w restauracji, ale sami jesteście odpowiedzialni za przygotowanie stołu od A do Z, zacznijcie od podkładki pod obrus, zwanej też wyciszaczem. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ po pierwsze chroni stół przed obiciem, zarysowaniem czy innymi uszkodzeniami, po drugie „trzyma obrus w ryzach”, czyli nie daje się ześlizgnąć nawet najbardziej „lejącym się” obrusom, a po trzecie – chroni zastawę. A wiadomo, że w miarę upływu godzin i opróżniających się kieliszków, zmniejsza się ostrożność gości.
Wyciszacz taki możecie zamówić w naszym internetowym sklepie, w zakładce: Podkład pod obrus, wyciszacz. Realizujemy również wymiary niestandardowe.