Jak jeść zupę?
Dzisiaj nieco nietypowy temat, bo o spożywaniu zupy. Czynność ta wydaje się bardzo banalna, ale wiąże się z nią wiele wątpliwości – czy zupę jemy tylko łyżką, jak ją odłożyć po jedzeniu i co zrobić z mięsem znajdującym się w zupie?
Zupa to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce jako przystawka. Z reguły powinno się ją jeść łyżką. W przypadku posiłku serwowanego w filiżance znajdą się zwolennicy teorii, że ostatnie łyki zupy można wypić bezpośrednio z naczynia. Jest to wyraz gościnności wobec gospodarzy. Jednak nie brakuje także przeciwników tej formy spożywania zupy, którzy podkreślają, że wyjadanie czegokolwiek bezpośrednio z naczynia nie świadczy najlepiej o gościu. Jeśli w zupie jest długi makaron lub warzywa i zwisają one z łyżki możemy sobie pomóc widelcem nakładając je na łyżkę.
Czystą zupę powinno się spożywać okrągłą łyżką. Owalna służy do wszystkich innych rodzajów zup. Z okrągłej łyżki zupę spija się bokiem. Dużym niedopatrzeniem jest podawanie tego rodzaju łyżeczki do zup kremów, ponieważ krem jest zbyt gęsty.
Istotne jest też odłożenie łyżki - odkładamy ją zawsze na talerz, leżący pod spodem.
DODATKOWE UWAGI:
- mięso w zupie powinno się jeść sztućcami i dopiero po zjedzeniu zupy
- nie można maczać w zupie chleba
- czekamy aż zupa wystygnie – nie dmuchamy na zupę na łyżce
- kiedy kończymy jedzenie zupy nie przechylamy talerza w żadną ze stron i pozostawiamy po prostu resztki na talerzu
Źródło: pinterest.com