Jak elegancko podać herbatę do stołu?
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy ją na ciepło lub na zimno, w wersji mrożonej. Podajemy z różnymi dodatkami, takimi jak cytryna lub pomarańcza, mleko, przyprawy, liście mięty, a nawet z alkoholem. Sposobów serwowania herbaty jest bardzo wiele, co kraj to obyczaj. W Polsce mamy kilka zasad savoir-vivre, których należy się trzymać, jeśli chcemy spożywać ten napój w godnej, pełnej elegancji oprawie. Pamiętajmy też, że reguły te nie są tylko konwenansem, stosowanie się do nich pozwoli w pełni wydobyć smak i aromat herbaty.
![]() | Kubek czy filiżanka? Jeszcze całkiem niedawno herbata w Polsce najczęściej podawana była w szklankach z metalowym bądź wiklinowym koszyczkiem. To typowo polski i rosyjski zwyczaj. Teraz na szczęście odchodzi się już od niego i o ile w domach prowadzonych przez nieco starsze pokolenia nadal można otrzymać herbatę zaparzoną w szklance, to w restauracjach i barach jest to niedopuszczalne. Chyba, że mówimy o miejscach, których ideą jest kultywowanie czasów PRL-u. Obecnie najczęściej, ze względu na oszczędność czasu i wygodę, herbatę pijamy z kubków. Nie jest to jednak właściwy sposób, jeśli zależy nam na delektowaniu się tym napojem. Pełnią smaku i aromatu herbaty można rozkoszować się jedynie popijając ją z pękatych, rozszerzających się ku górze, porcelanowych naczyń o cieniutkich ściankach. Najlepiej zatem sprawdzą się tutaj filiżanki. |
Sposoby podawania herbaty
Herbatę najczęściej podaje się po obiedzie. Nie ma problemu, by goście siedzieli przy tym samym stole co wcześniej, jednak gdy mamy odpowiednie warunki możemy zaprosić ich do innego pomieszczenia z mniejszym stolikiem lub na taras czy do ogrodu.
Herbatę najlepiej podawać w czajniczku z podgrzewaczem, tak by zbyt szybko nie ostygła. W naczyniu nie powinna znaleźć się herbata w torebkach, najlepiej podawać liściastą. Dobrze, by dzbanek, z którego nalewamy napój był wyposażony w sitko, aby niepożądane fusy nie dostały się do filiżanek. Jeśli jesteście gospodarzami i sami chcecie nalać herbatę swoim gościom, pamiętajcie, by zawsze podchodzić do nich z prawej strony, tak by odgrodzić ich od gorącego czajnika i nie narazić na nieprzyjemny wypadek. W przypadku, gdy podajemy już napełnione filiżanki robimy to od strony lewej. Filiżanki przynosimy do stołu na eleganckiej tacy.
Co do herbaty? Do herbaty najczęściej podajemy cukier. Powinien on znaleźć się w cukiernicy, która pasuje do reszty zastawy. Nie można również zapomnieć o osobnej łyżeczce lub szczypcach do cukru (w przypadku kostek), tak by goście mogli z niego skorzystać w sposób higieniczny. Innymi popularnymi dodatkami są miód, który podajemy w specjalnym naczyniu z charakterystyczną okrągłą, drewnianą szpatułką, oraz konfitury serwowane na osobnym talerzyku lub w małej miseczce i łyżką do nakładania. Być może w Polsce nie ma tak wielu amatorów herbaty z mlekiem, jak w Irlandii czy Wielkiej Brytanii, ale nie możemy o nich zapomnieć i jeśli któryś z gości zażyczy sobie mleko powinniśmy je podać w mleczniku lub dzbanuszku. Cytrynę natomiast serwujemy na talerzyku obok filiżanki, zawsze obraną i najlepiej z wetkniętą wykałaczką, która ułatwi włożenie plasterka do filiżanki. | ![]() |
W związku z tym, że pora herbaty najczęściej pokrywa się z czasem, w którym serwujemy deser, jako dobrzy gospodarze możemy zaproponować gościom coś słodkiego. Zrezygnujmy jednak z ciastek z kremem i czekoladom lub pączków, ponieważ zatykają one kubki smakowe i uniemożliwiają rozkoszowanie się smakiem herbaty. Najlepiej sprawdzą się kruche ciasteczka.
Bierz przykład z angielskiej Królowej
Picie herbaty to nie tylko zaspokajanie pragnienia, to celebracja, która w towarzystwie wymaga pewnych manier. Herbatę pijemy z filiżanek, które trzymać należy za uszko, a nie obejmując całą dłonią. Siedząc przy stole, nie podnosimy przy tym spodeczka, nie odginamy małego palca, nie zostawiamy łyżeczki w herbacie narażając się na utratę oka. Mieszając nie uderzamy łyżeczką o ścianki, nie pukamy o brzegi naczynia, następnie odkładamy ją całą na talerzyk, tak by napój nie ociekał po niej na obrus.
Wystarczy zapamiętać tych kilka reguł i się do nich stosować. Wtedy nawet angielska Królowa może do Was wpaść na kultowe five o’clock, a Wy będziecie przekonani, że sztukę podawania i picia herbaty macie już opanowaną.
Źródła zdjęć: Pinterest.com, Weheartit.com