Jak dobrać serwetki i udekorować nimi stół – praktyczne porady, część I
Serwetki, które kładziemy gościom na stół pełnią przede wszystkim funkcję praktyczną. Goście układają je na kolanach, aby chronić ubiór przed ubrudzeniem. Jednak odpowiednio złożone stanowią również element dekoracyjny, są najlepszym sposobem na dodanie szyku i elegancji. Zanim jednak zaczniecie tworzyć z nich wymyślne figury, nauczymy Was tych podstawowych, które warto znać i wypróbować jako pierwsze. Klasyka w czystej postaci.
Jakie serwetki wybrać?
Zanim przejdziemy do składania serwetek, należy zdecydować się co do ich rodzaju. Do wyboru mamy dwie kategorie: materiałowe i papierowe. Ich wybór determinują różne czynniki: ranga spotkania, czas, który chcemy przeznaczyć na przygotowanie stołu, stylizacja stołu, wiek naszych gości.
Serwetki papierowe nadają się na imprezy dla młodszych, ponieważ dzieci brudzą siebie i wszystko wokół, a taką serwetkę wystarczy zgnieść i wyrzucić do śmieci, podając w zamian kolejną. Poza tym, serwetki te nie wymagają wiele zaangażowania przy ich układaniu, dużo łatwiej się je składa. Wystarczy zgiąć je na pół, bądź po skosie i ułożyć na każdym nakryciu. Dodatkowo w prosty sposób dopasujemy je do okazji, czy wystroju, kupując nową, tym razem fioletową, bądź w konkretny wzór, paczkę serwetek. Nadanie im innych kształtów np. harmonijki bądź liścia, również nie sprawi większego kłopotu.
Jednak zdecydowanie lepiej od papierowych, prezentują się serwetki materiałowe. Stół zyskuje na stylu, staje się wtedy naprawdę wytworny. Ich wadą jest to, że po zakończonym posiłku, trzeba wszystkie serwety uprać, wykrochmalić, a następnie dokładnie wyprasować. Lecz tylko dzięki nim uzyskamy efekt, którym zaimponujemy wszystkim uczestnikom przyjęcia. Tym bardziej, że to właśnie serwety materiałowe stwarzają tak duże pole do manewru przy ich układaniu. Można je złożyć różne fantazyjne kształty, jak: uszy królika, tulipan, łabędzia, różę, strelicję.
Niezależnie od rodzaju serwetek, układamy je bezpośrednio na talerzu, talerzyku od chleba, bądź z lewej strony, obok sztućców.
Na początek trzy podstawowe, pionowe kompozycje:
Wachlarz 1. Złóż serwetkę na pół. 2. Składaj serwetkę, zaczynając od brzegu, w regularną harmonijkę. Jedną trzecią materiału zostaw bez zginania w zakładki. 3. Odwróć serwetę, tak by strona bez zgięć znajdowała się na wierzchu. Zegnij ją na pół (wierzchem do środka) 4. Gładką część serwety złóż po przekątnej. W ten sposób powstanie z niej podpórka pod wachlarz.
| ![]() |
![]() | Tulipan 1. Złóż serwetkę na pół. 2. Dolne rogi trójkąta złóż tak, by powstał kwadrat. 3. Złóż kwadrat na pół tak, by dolny róg kwadratu znajdował się kilka centymetrów poniżej górnego rogu. Wierzchołek powstałego trójkąta wywiń na dół. 4. Końce serwetki włóż „jeden w drugi”. Górne końce wywiń na zewnątrz (na dół).
|
Diament 1. Złóż serwetkę dwa razy na pół. 2. Składaj rogi powstałego kwadratu pojedynczo, po przekątnej. Zwróć uwagę na to, by trójkąty nie nakładały się na siebie, ale miały przynajmniej 1cm odstępu. 3. Odwróć trójkąt stroną bez zgięć do góry. Zwiń jego rogi do wewnątrz. 4. Umieść diament w pierścieniu do serwetek. | ![]() |