Intensywnie czekoladowe ciasto z jeżynami na koniec lata
Brownie jest typowym amerykańskim ciastem, które aż się ugina pod ciężarem czekolady. A przynajmniej tak intensywnie nią smakuje. To smak, który kojarzy się z chłodniejszymi wieczorami i kubkiem gorącej herbaty. Jeśli lubicie ciemne, głębokie i wilgotne ciasta czekoladowe serwowane w towarzystwie delikatnie słodkich, a czasem nawet kwaskowatych owoców lata – po prostu musicie wypróbować ten przepis. Jest idealny! I do tego niesamowicie prosty w wykonaniu.
Nasz sposób na pożegnanie lata.
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 1 i 3/4 szkl. cukru
- 4 jaja
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka owoców lata: maliny, jeżyny itp.
Wykonanie:
Masło należy roztopić na wolnym ogniu z czekoladą. Ostudź masę. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj pół ochłodzonej już masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki i dodaj resztę masy czekoladowej.
Przełóż wszystko do formy (ok. 30×30) wyłożonej papierem do pieczenia , na wierzchu posyp owocami i piecz w piekarniku ok 40 minut w 180C. Ot i cały przepis. Będzie pysznie!
Źródło zdjęć: www.kuchniapoznan.pl