GRILLOWE KLIMATY
Grillowanie w ostatnim czasie stało się bardzo modne. Polacy chętnie wybierają relaks i zabawę na świeżym powietrzu w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych. Na mapie kulinarnej, imprezy z grillowanymi potrawami w roli głównej, zajmują ważne miejsce. Grill jest obecny na prawie każdym koncercie na świeżym powietrzu czy innej plenerowej imprezie dla dużego grona odbiorców.
Impreza grillowa we własnym ogrodzie, na tarasie, nad rzeką lub jeziorem może być okazją do zrobienia ciekawych dekoracji i potraw. Będą one wyjątkowe, bo robimy je wiosną i latem z sezonowych produktów, a niektóre tylko przy okazji grilla.
Dobierzmy zaskakujący rodzaj dekoracji i potrawy, które mogą zjeść zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Postarajmy się o odpowiednie oświetlenie i muzykę, dostosujmy się do warunków otoczenia i pogody. W każdym przypadku specjalne spirale na komary i koce w czasie chłodnego wieczoru będą zawsze mile widziane. Goście poczują się bardziej komfortowo.
Zaletą posiadania tarasu lub ogrodu przy domu jest możliwość dostosowania mebli i grilla do przyszłych potrzeb. Bardzo dużym ułatwieniem jest duża powierzchnia rusztu. Będziemy mogli jednocześnie grillować kilka potraw i podać je w tym samym czasie. Dobre rozwiązanie może stanowić kuchnia letnia. Blat i szafki lub półki dadzą możliwość przechowywania dużej ilości przydatnych sprzętów, naczyń i produktów. Dzięki nim gospodarz będzie blisko gości podczas przygotowywania posiłków.
Stół z krzesłami może pomieścić kilka lub kilkanaście osób. Kupując taki zestaw musimy pomyśleć o tym, ile osób zazwyczaj zapraszamy, gdzie, w jaki sposób będziemy go przechowywać poza sezonem, czy jest trwały oraz łatwy do pielęgnacji i mycia. Dla niezdecydowanych posiadaczy dużego ogrodu lub tarasu, dobrą propozycją będzie stół rozkładany. Jest mały na co dzień, a na imprezę można powiększyć jego powierzchnię. Jeżeli zdecydujemy się na 4 lub 6 krzeseł, a okaże się, że gości będzie więcej, miejmy w rezerwie kilka krzeseł rozkładanych, które można łatwo przechować. Wielbiciele swojskich klimatów polubią stół drewniany z ławkami. Sprawdzi się on doskonale w ogrodzie i pod altaną. Dla zwolenników kanapowych, wygodnych klimatów dobrą propozycją może być zestaw z kanapą i niskim stolikiem. Stworzenie dwóch stref, jadalnianej i wypoczynkowej na tarasie i w ogrodzie pomoże zorganizować przestrzeń i nadać im dodatkowe funkcje. Właściciele mniejszych balkonów, pełniących funkcję suszarni i kącika imprezowego, mogą się zdecydować tylko na grill, a przy dodatkowym miejscu - na meble składane.
W każdym przypadku impreza grillowa będzie udana, jeśli będziemy mieć dobre towarzystwo i kilka niezbędnych dodatków. Na stole najlepiej sprawdzą się obrusy plamoodporne, w kwiaty, w kratkę lub jednokolorowe. Dzięki powłoce Teflon fabric protector każda plama da się wyprać, zarówno ta tłusta, jak i z wina. Powierzchnię stołu o nierównej powierzchni, który posiada blat z listewek lub desek, bardzo dobrze wyrówna podkład pod obrus, który można po imprezie wyprać i wyprasować. Aby obrus nie odfrunął, zastosujmy klipsy lub obciążniki. Posiadacze stołu z parasolem, mogą kupić obrus z otworem na parasol. Osoby, które nie są przekonane do obrusu, mogą wybrać serwetę lub podkładki pod talerze, które zapewnią elegancki i interesujący efekt.
Na ławki lub krzesła możemy położyć poduszki, dobrane kolorystycznie i wzorem do obrusu.
Zastawa powinna być prosta i funkcjonalna. Możemy wykorzystać słoiki z mieszadełkami i ciekawymi słomkami na zimne koktajle oraz specjalne łączone miseczki na sosy i przystawki. Poza grillowanymi rybami, mięsami, serami i warzywami, zadbajmy o kolorowe sałatki i owoce sezonowe. Świetnie sprawdzą się również sztućce stekowe. Zróbmy osobny kącik na szklanki, kieliszki i zimne napoje lub kupmy pomocnik kuchenny na kółkach z półkami lub pojemnikami i na nim połóżmy te artykuły, które nie muszą być na stole.
Jako oświetlenie mogą posłużyć świeczki w słoikach, zawieszone nad stołem lub szklane kule postawione na ziemi oraz sznurki ze światełkami ogrodowymi w postaci kulek. Zawsze doskonałym rozwiązaniem będą lampiony zawieszone lub postawione w różnych miejscach.
Kiedy już wszystko będzie gotowe, postarajmy się o dobrego „operatora” grilla, bo kluczem do sukcesu imprezy będą pyszne potrawy. Nie spotykamy się oczywiście tylko dla nich, ale stanowią one bardzo ważną część grill-party.