Drożdżowe rogaliki z powidłami
Pewnie każdy z nas, a przynajmniej większość, lubi mieć pod ręką coś do przegryzienia podczas delektowania się popołudniową kawą. Najlepiej żeby nie było przesadnie słodko, bo nie chodzi o to, żeby przekąska nas zemdliła. Natomiast z całą pewnością powinno być smacznie! Właśnie dlatego, chcielibyśmy Wam dzisiaj zaproponować nasz przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe z powidłami. Zapewniamy, że wykorzystywaliśmy ten przepis już wielokrotnie i za każdym razem wychodzą perfekcyjnie!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 4 jaja
- 1,5 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- dwa słoiki powideł śliwkowych
Wykonanie:
Skoro już przygotowaliście produkty, pora zabrać się za najważniejszą część – wyrabianie ciasta. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier, cukier wanilinowy i ciepłe mleko. Ważne, żeby mleko nie było gorące, a jedynie podgrzane! Całość mieszamy i dosypujemy po trochu mąki, aż do uzyskania jednolitej, lejącej konsystencji. Kiedy zaczyn mamy gotowy, odstawiamy go do ciepłego miejsca i nakrywamy ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia. W międzyczasie do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy margarynę, sól i wbijamy jaja. Kiedy zaczyn jest gotowy, wlewamy go do reszty składników i dokładnie ugniatamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, obsypujemy je delikatnie mąką, nakrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekając na nasze ciasto, nastawiamy piekarnik na 200 stopni, przygotowujemy blachę, powidła i nóż do wycinania trójkątów – ich wielkość zależy od tego, jakiej wielkości lubicie rogale. Zostawiamy Wam całkowitą dowolność. Gdy wszystko jest już gotowe, zabieramy się za rozwałkowanie ciasta, pocięcie go na trójkąty, nałożenie powideł i zawinięcie rogalików. Na koniec zostaje Wam już tylko ułożenie gotowych rogali na blaszce, włożenie ich do piekarnika i czekanie aż się zarumienią.
Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasz przepis na przepyszne drożdżowe rogaliki i podzielicie się z nami wrażeniami. Smacznego!