Dekoracja stołu jesienią
Koniec lata jest zarazem początkiem jesieni. Staje się też początkiem wielu inspiracji. Otoczenie nabiera nowego, równie barwnego charakteru. Przesilenie jest czasem, w którym warto dopasować nasze wnętrza do nowych warunków, klimatu, dodać mu ciepła, grzejącego w chłodne, jesienne wieczory. Naszym zadaniem jest oczywiście zainspirowanie Was do zmian w jadalniach, salonach, a przede wszystkim na stołach, które zaczną gościć zupełnie inne – korzenne, rozgrzewające – potrawy i trunki. Zasiadając przy stole z rodziną, poczujemy wyjątkową siłę ciepła. Ciepła rodzinnego, gorących posiłków oraz całego klimatu panującego wokół naszych talerzy.
![]() | Otoczenie nadal jest kolorowe, nabiera tylko innych odcieni, tonacji. Wszystkie barwy mają ciepłą temperaturę. Oznacza to, iż przedmioty, a przede wszystkim natura nas otaczająca, mają więcej pigmentu żółtego, niż niebieskiego. Jednak, aby nie komplikować sobie życia zastanawianiem się nad temperaturą barwy, najprościej będzie zainwestować w przedmioty w kolorach: brązu, zgaszonej żółci, pomarańczy, zgniłej zieleni, czerwieni. Inspirujmy się naturą – korą drzew, liśćmi, suszonymi kwiatami, zachodzącym słońcem, kałużami deszczu. Obrusy, serwety, serwetki w tych kolorach możecie bez obaw łączyć na jednym stole.
| |
Aurę jesieni poczujecie również zasiadając przy stole pełnym świec, okalonych listkami i obleczonymi ciekawymi wstążkami, bądź naturalistycznie – sznurkami. Świece możecie też ustawić w naczyniach pełnych suszonej kukurydzy. Na pewno zachwycą Waszych najbliższych. Kolejnym pomysłem są zioła, które warto umieścić w wazonie. Połączcie gałązki rozmarynu z jarzębiną. Orzechy, żołędzie, szyszki i kasztany rozrzućcie po stole. W ten sposób wspólne posiłki zyskają magiczny, wręcz romantyczny wymiar. | ![]() |
Dary natury: dynie, karczochy, jabłka, liście, kasztany, wrzosy, jarzębina, źołędzie – otacza nas cała paleta ozdób idealnie nadających się do dekoracji stołu. Część ze zdobyczy podczas jesiennego spaceru włóżcie do szklanych wazonów, inną część w miskach, półmisach. Postarajcie się stworzyć własne kompozycje. Stroiki nie są wyłącznie bożonarodzeniowym atrybutem. Świeczki pachnące cynamonem, czekoladą, imbirem.