Dekoracja stołu – garść praktycznych porad
Wybierając nawet najpiękniejsze i najdroższe obrusy niekiedy zapominamy o kilku prostych zasadach przy dekoracji naszego stołu. Nieprawdą jest, że dekorowanie stołu musi być bardzo drogie – czasami wystarczy po prostu wykorzystać to, co już mamy w naszym domu. Zatem – do dzieła!
Dekorując stół nigdy nie zapominajmy o tym, co najprostsze i najbardziej podstawowe. W sztuce dekoracji liczy się przede wszystkim zmysł symetrii i poczucie piękna. Oto kilka prostych zasad, którymi należy się kierować:
- nieparzysta liczba ozdób – to podstawowa zasada o której musisz pamiętać. Zawsze umieszczaj nieparzystą liczbę ozdób (świeczek, kwiatów, czy waz) w centralnym punkcie swojego stołu. To dziwne, ale stół przystrojony w ten sposób sprawia znacznie lepsze wrażenie i wydaje się uporządkowany.
- nie opieraj całego wystroju na jednym tylko elemencie - nawet najpiękniejszy bukiet kwiatów, czy waza stołowa będzie wyglądać znacznie lepiej w otoczeniu innych ozdób. Pamiętajmy, by odpowiednio zaaranżować przestrzeń z dbałością o kolory i wielkość kolejnych ozdób umieszczanych wzdłuż osi stołu.
- nie zapominaj o swoich gościach - jeżeli często bywasz na weselach lub uroczystościach rodzinnych z pewnością niejednokrotnie spotkałeś się z sytuacją, w której kontakt między tobą a rozmówcą znajdującym się po drugiej stronie stołu został utrudniony przez jakąś przeszkodę – np. wazon z kwiatami. By nie sprawiać przykrości swoim gościom, stawiaj wysokie ozdoby w takich miejscach by nie utrudniały one kontaktu.
- warzywa i owoce - znakomitym pomysłem często wykorzystywanym przy aranżacji stołu jest umieszczenie owoców i warzyw w ozdobnej misie. Owoce służą nie tylko jako przekąska, ale także spełniają rolę ozdoby.
- monochromatyczność - jeżeli nie jesteś pewien, w jaki sposób wystroić stół, postaw na warianty jednego koloru.
Po przygotowaniu wszystkiego pora zabrać się za jedzenie obiadu.