Zapisz się już dziś, otrzymasz 7% na pierwsze zakupy. Zapisz się

Doradzamy i inspirujemy

CZEKOLADA PONAD WSZYSTKO – SPOSOBY NA POPRAWĘ HUMORU

01 - 02 - 2018
Porady

Wiosenne słońce za oknem sprzyja dobremu humorowi. Zróbmy jeszcze coś dla siebie i pomnóżmy ten wspaniały nastrój w naturalny sposób. Hasło „CZEKOLADA” przyciąga jak magnes.

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca i tłuszczu kakaowego. Najzdrowsza jest gorzka zawierająca przynajmniej 70 % miazgi kakaowej. Zawiera bardzo dużo witamin oraz magnez, cynk, potas, żelazo. Zwiększa energię, koncentrację, poprawia samopoczucie, a dzięki antyoksydantom spowalnia procesy starzenia. Uznawana jest jako afrodyzjak dzięki zawartości substancji uwalniających endorfiny i poprawiających ukrwienie. 

W Stanach Zjednoczonych kuracje czekoladą stosuje się dla osób przemęczonych i nerwowych, a w Austrii znajduje się ośrodek dla kuracjuszy, poddawanych kosmetologicznej terapii czekoladowej.

Dla tych, którzy nie boją się kalorii mamy cudowne pomysły kulinarne, a dla osób unikających jedzenia słodyczy proponujemy czekoladę w wersji niejadalnej. Co Wy na to? Coś dla duszy i dla ciała na poprawę nastroju. Oto nasze czekolado-czarowanie:

 NIEKALORYCZNE PROPOZYCJE - CZEKOLADOWY WIECZÓR SPA

Niezbędne składniki:

-        pozytywne nastawienie

-        łazienka z wanną

-        ręczniki w kolorze czekolady

-        odpowiednia atmosfera – oświetlenie, zapach, muzyka ewentualnie druga osoba:))

-        własnoręcznie zrobione czekoladowe świece i kosmetyki

Czekoladowe świece:

  1. Kup parafinę lub znajdź resztki świeczek, weź bawełniany sznurek, małe słoiczki i tabliczkę gorzkiej czekolady oraz przyprawy, jakie lubisz.
  2. Rozpuść w kąpieli wodnej (miska wstawiona do garnka z gotującą się wodą) parafinę i czekoladę.
  3. Na słoiczkach umieść, oprzyj w poprzek patyczek szaszłykowy z zawiązanym zapasem na wysokość naczynia sznurkiem, wsyp niesproszkowane przyprawy i zalej płynną czekoladową parafiną.
  4. Świece będą gotowe po niecałej godzinie.
  

  

Czekoladowa kąpiel:

  1. Weź tabliczkę gorzkiej czekolady, szklankę mleka, później będzie jeszcze potrzebny bezzapachowy płyn do kąpieli lub taki, który lubisz najbardziej, pomarańczowy, różany lub cynamonowy.
  2. Podgrzewaj mleko do momentu aż zacznie się powoli unosić, wtedy wrzuć do niego pokrojoną w małe kawałki czekoladę i cały czas mieszaj, ale nie pozwól aby zbyt mocno się gotowała.
  3. Gdy czekolada przestygnie, nalej wodę do wanny, wlej płyn do kąpieli i czekoladę.
  4. Kąpiel wygładzi, nawilży i zregeneruje skórę.

 

Czekoladowa maseczka :

  1. Kup prawdziwe kakao w proszku i gorzką czekoladę, olej i mleczko kokosowe, płatki owsiane oraz miód, opcjonalnie możesz dodać zmielone płatki róż, siemię lniane lub cynamon.
  2. Rozpuść w kąpieli wodnej (analogicznie jak w przepisie na świeczkę) dwie kostki czekolady, połącz z 1 łyżką oleju kokosowego, miodem, 1 łyżką kakao, oraz ze zmielonym siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi i opcjonalnie różanymi. Na koniec wszystko połącz z mleczkiem kokosowym. Maseczka powinna mieć konsystencję lekko lejącego kremu. Jeżeli jest za rzadka, dodaj płatki owsiane a do za gęstej dodaj więcej mleczka kokosowego.
  
  

  

Ważne wskazówki:

  1. Przed kąpielą najlepiej zastosować czekoladowy peeling na twarz i całe ciało, po nim składniki z kąpieli lepiej będą się wchłaniać – możesz użyć tych samych składników, co do maseczki, zmieszać łyżkę miodu, 2 łyżki kakao i i 3 łyżki drobnego cukru oraz kilka łyżek jogurtu, mleka lub mleczka kokosowego. Peeling nanieś na czyste i suche ciało i masuj okrężnymi ruchami około 5 minut. Całość zmyj pod prysznicem. Jeżeli dodasz do niego cynamon lub sok i skórkę z jednej pomarańczy, uzyskasz efekt antycellulitowy. Peeling nie jest polecany do skóry alergicznej lub źle reagującej na cynamon lub cytrusy (te dwa składniki można pominąć) lub skóry twarzy z problemami skórnymi lub bardzo delikatnej i wrażliwej.
  1. Po kąpieli możesz poprosić kogoś o wykonanie masażu czekoladowego stóp lub dłoni lub zrobić go sama. Kup w sklepie kosmetycznym lub z produktami bio masło shea lub kakaowe. Rozpuść w domu trzy łyżki, a dla wzmocnienia efektu dodaj łyżkę oleju lnianego, jojoba lub kokosowego oraz dwie łyżki kakao lub dwie kostki rozpuszczonej czekolady.

Masuj gładząc, rozcierając, uciskając zawsze w górę, w stronę serca.

 

Taki wieczór SPA rób tak często, kiedy tylko masz ochotę lub czas. Poza doskonałym zapachem, Twoje ciało zyska piękny wygląd a nastrój poprawi się o 500%. Ta propozycja może być wykorzystana w pojedynkę lub razem:)).

 

CZEKOLADOWE ARANŻACJE

 

Niezbędne składniki:

-        własny pomysł i inwencja

-        salon, jadalnia i stół oraz kanapa

-        dekoracje tekstylne i dodatki w kolorze czekolady

-        odpowiednia atmosfera – oświetlenie, zapach, muzyka, druga osoba:))

 

Czekoladowy obrus:

  1. Spraw sobie obrus lub nakładkę w kolorze gorzkiej lub mlecznej czekolady-Obrus Julia II, Brąz Mankiet 4/1, Obrus Len  Brąz Elegance Wypustka Krem, Obrus Len Brąz Elegance MT 6/1 Wypustka Krem, Nakładka 40x140 Len Elegance Brąz MT Wypustka Krem
  2. Na stary „dyżurny obrus” połóż piękną czekoladową nakładkę, ozdób stół świecami przygotowanymi samodzielnie, wazonami, szklanymi naczyniami wypełnionymi korą cynamonu, kawałkami czekolady, anyżem i kawą oraz suszonymi plasterkami pomarańczy.
  
Obrus Julia II, Brąz Mankiet 4/1 Obrus Len Brąz Elegance Wypustka Krem
Obrus Len Brąz Elegance MT 6/1 Wypustka Krem Nakładka 40x140 Len Elegance Brąz MT Wypustka Krem

 

  Czekoladowe dodatki:

1. Zadbaj o dodatki, w zależności jakie pomieszczenie zmieniasz – poszewki na poduszki, koc, zasłony, podkładki pod talerze, wazony, świeczniki, zastawę, oświetlenie.

Poszewka 40x60 Kolekcja Len Brąz WYP Biała Wkład do koszyka Len Brąz Lamówka Brąz
Worek na wino z pierścieniem Kolekcja Len Brąz Podkładka Kolekcja Len BR/BR PIK KR
Podkładka Kolekcja Len BŁ/BR PIK BŁ

Czekoladowy świat

   

 2.    Zrób ozdoby w kolorze czekolady z korzennych przypraw, zwiąż korę cynamonu wraz z gwiazdkami anyżu naturalnym sznurkiem i połóż na ozdobnych podstawkach obok świec.

Czekoladowe abażury:

  1. Zmień stare owalne lub stożkowe abażury lamp, aby zyskały czekoladowy akcent – kup w pasmanterii czekoladową tasiemkę i upnij ją w postaci pionowych pasków spinając szpilką na krajach, przy metalowym stelażu lub delikatnie doszywając. Możesz umarszczyć tasiemkę w fantazyjny sposób i przykleić specjalnym klejem do tkanin.
  2. Kup pas materiału na wymiar wysokości i obwodu, mierzonego w najszerszym punkcie starego abażuru. Potrzebny będzie cienki sznurek dwukrotnie dłuższy, niż dół i góra stelażu abażuru.
  3. Zrób w materiale wąskie tunele na obu krańcach pod sznurek (podszycie materiału na końcach, tak żeby się nie strzępił).
  4. Na materiale naszyj ozdobne kamyki, koraliki, dżety, cyrkonie, aplikacje z pasmanterii.
  5. Sznurek zawiąż na igle lub szydełku i przeprowadź przez tunele w materiale, a potem umieść na starym stelażu i ściągnij do żądanej szerokości, a potem zawiąż.
  6. Przy wyborze materiału pamiętaj, aby przepuszczał światło i był łatwy w praniu. Taki abażur zyska nowe oblicze i będzie bardzo oryginalny.

 

KALORIE DLA CZEKOHOLIKÓW I PASJONATÓW DOBREGO SMAKU

 

CZEKOLADOWE PYSZNOŚCI

 

Niezbędne składniki:

-        piękne i czekoladowe wnętrze

-        odpowiednia atmosfera – oświetlenie, zapach, muzyka, goście:))

-        czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada...najlepiej gorzka

-        mleko roślinne, zwykłe lub kokosowe

-        świeże, mrożone lub suszone owoce, zioła – mięta, melisa, bazylia, domowe ciasto – piernik lub biszkopt

-        przyprawy – chili, cynamon, sproszkowana zielona herbata

 

Czekoladowy napój:

  1. Delikatnie zagotuj 2 szklanki mleka i 1 szklankę mleczka kokosowego i wrzuć pokrojoną drobno tabliczkę gorzkiej czekolady.
  2. Kiedy czekolada się rozpuści i zacznie stygnąć dodaj do niej korę cynamonu, szczyptę sproszkowanego chili, likier pomarańczowy ulubione listki ziół, zieloną herbatę w proszku lub frużelinę wiśniową na dno szklanki. Możesz także zmieszać ją z pure z dyni lub banana.
  3. Przelej gotowy napój do ulubionych szklanek i udekoruj wg uznania.
  4. Będzie pysznie...
  

   

 Czekoladowe fondue:

  1. Rozpuść 2 tabliczki pokrojonej czekolady w małej ilości śmietanki 30 % podgrzewanej w kąpieli wodnej.
  2. Pokrój ciasto i świeże owoce w niewielkie kostki lub zastosuj specjalny przyrząd do wycinania małych kulek (do kupienia w każdym markecie), przygotuj mrożone truskawki, suszone mogą być figi, daktyle, morele, śliwki, obok nich umieść patyczki do szaszłyków.
  3. Zapal podgrzewacze pod ceramicznym naczyniem na specjalnym stelażu do podgrzewania potraw i przelej gotową czekoladę. W sprzedaży są specjalne elektryczne kociołki wraz z metalowymi szpadkami oraz małe fontanny czekoladowe.
  4. Każdy może zjeść owoc lub ciasto zatopione w czekoladzie. To dobry pomysł na rodzinny deser lub na czekoladowe spotkanie w gronie przyjaciół.
  

  

 

Czekolada może mieć wiele wydań ale w każdym przypadku poprawi humor, wywoła uśmiech i sprawi, że choć przez chwilę poczujemy się błogo i cudownie, nie myśląc wcale o tym co na zewnątrz.

Życzymy czekoladowego odprężenia! :) 

Zgłoś błąd

Pomóż nam udoskonalić nasz sklep!

Chcąc sprostać Państwa oczekiwaniom i stale rozwijać sklep Krainaobrusow.pl, zachęcamy do zgłaszania wszelkich uwag, problemów, a także nowych funkcjonalności, które Państwa zdaniem ułatwią dokonywanie zakupów w sklepie. Jesteśmy otwarci na nowe propozycje!
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej