Czas na...herbatę!
Rytuały związane z piciem herbaty kojarzą nam się z różnymi kulturami. W Anglii tradycyjnie spożywa się ją o godzinie 17, w Japonii jest to specjalna ceremonia, której celem jest wyciszenie się, a w Chinach – państwie, z którego herbata się wywodzi – ludzie lubią pić ją gorącą, bez żadnych dodatków i cukru. Wśród innych krajów nie pozostajemy odmienni, Polacy często piją herbatę, jest ona jednym z naszych najbardziej popularnych napojów. Wiele osób chce delektować się jej smakiem i aromatem - związane są z tym zasady poprawnego podawania herbaty, które pozwalają na wydobyciu z niej wszystkiego, co najlepsze.
Istotnym elementem jest dobre naczynie. W codziennym pośpiechu najczęściej korzystamy z kubków, jest to bardzo wygodne w domu i pracy, ale jeśli chcemy delektować się smakiem i zatopić się w zwyczaju picia herbaty, to bardziej odpowiednia będzie filiżanka. Dzięki niej mamy możliwość wydobycia wspaniałego aromatu naszego naparu, który łatwiej przeniesie nas w chwilę pełną wyciszenia i spokoju.
Odpowiednie podanie
Właściwe podawanie herbaty sprowadza się do ustawienia filiżanek po prawej stronie stołu i nalania jej z czajniczka – należy podejść z nim również z prawej strony. Dobrym zwyczajem jest zaparzenie jej bezpośrednio w czajniku i podawanie gorącej. Unikajmy używania herbaty w torebkach – preferowana jest liściasta. Istotnym jest zadbanie o czajniczek z sitkiem – w tym celu, aby nie przedostały się niechciane fusy. Jest możliwość zaparzenia naszego naparu bezpośrednio w naczyniach przeznaczonych do jego picia.
Dobrze dobrany obrus
Do istotnych rzeczy w tym przyjemnym rytualne należy również obrus. Jeżeli zależy nam na idealnej atmosferze przy delektowaniu się tym gorącym napojem - zatroszczmy się o wszystkie szczegóły. Dobranie odpowiedniego nakrycia jest tak ważne, kiedy zależy nam na chwili zapomnienia, spokoju i refleksji. Idealny do tego będzie obrus pozbawiony nadmiernej ilości wzorów, które mogłyby zburzyć harmonię.
Dostępne w naszym sklepie klasyczne obrusy sprawdzą się doskonale
Pamiętaj o postawieniu pod filiżanką małego talerzyka, który świetnie będzie wkomponowywał się do wystroju stołu, ale również zabezpieczał przed ewentualnymi plamami na obrusie.
Zasady savoir vivre
Jeżeli pijemy w towarzystwie, zachowanie zasad savoir vivre jest bardzo ważne. Filiżankę trzymamy za uszko, a nie podtrzymujemy. Do słodzenia korzystamy z łyżeczki przeznaczonej wyłącznie do tej czynności – nie używamy do tego tej, która leży przy nas i służy wyłącznie do mieszania. Przy mieszaniu staramy się nie uderzać o ścianki filiżanki, żeby uniknąć niechcianego hałasu. Pamiętajmy też żeby łyżeczki przeznaczonej do słodzenia nigdy nie zamaczać w herbacie. Nie opierajmy naszej łyżki o talerzyk, żeby nie zrobić plam na obrusie. Do dobrych praktyk należy picie z filiżanki bez łyżeczki, a odginanie małego palca przy tej czynności uznawane jest za nieeleganckie.
Łyżeczka do herbaty dostępna w naszym sklepie
Zapamiętajmy o tych kilku poradach i…rozkoszujemy się chwilą z ulubioną herbatą!