Powoli zbliża się do nas wiosna. Będziemy mogli zrzucić z siebie ciepłe kurtki, czapki, szaliki i rękawiczki. Część z nas będzie się zastanawiać jak wrócić do formy po leniwej zimie. Ale jedna rzecz połączy nas wszystkich. Co, to będzie? Oczywiście świeże warzywa!
Wiosna to idealny czas, żeby rozpocząć praktykowanie zdrowszej diety. Mniej mięsa, nabiału a nieco więcej warzyw. Ale warto też zwrócić uwagę na to, jak je przygotowujemy. Bo co nam po przegotowanym kalafiorze, którego cała wartość odżywcza została w garnku wraz z wodą? Dlatego najwyższy czas zmienić te przyzwyczajenia i przeprowadzić w naszej kuchni małą rewolucję.
Warzywa jemy świeże!
Dosłownie i w przenośni. Najlepiej kupować je na bazarku, gdzie mamy większą szansę na to , że są niepryskane, ekologiczne i zdrowe. W hipermarketach leżą one trochę, zanim je kupicie, więc siłą rzeczy przechodzą różne zabiegi, które uatrakcyjniają ich wygląd. Ale równie ważne jak zakup jest przygotowanie do spożycia. Jeśli już koniecznie chcemy je obierać, to starajmy się robić to jak najcieniej, gdyż pod skórką jest najwięcej witamin. A obrane jak najszybciej poddawajmy obróbce cieplnej, żeby zminimalizować wpływ światła i powietrza.
Gotować, smażyć, a może piec?
Przygotowanie warzyw na parze lub w niewielkiej ilości wody jest zdecydowanie najlepszym wyborem. Po wyjęciu z garnka powinny być twardawe i jędrne, jeżeli takie są, możecie mieć pewność, że wszystkie składniki zostały w środku. Zdecydowanie najgorszą metodą przygotowania jest smażenie, ponieważ warzywa dość dobrze chłoną tłuszcz, a dodatkowo są dość ciężkie do strawienia. Nie powinniśmy też zapominać o najlepszej metodzie, czyli podawaniu na surowo. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej dokładnie je umyć.
Nowalijki – jeść czy nie?
Wokół nowalijek narosło sporo mitów, jedni mówią, że zawierają one bardzo dużo metali ciężkich, przez co nie powinno się ich podawać nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Inni twierdzą, że są to bardzo zdrowe produkty i szczególnie wiosną powinniśmy je jeść, ponieważ pomagają one odzyskać równowagę witaminową organizmu. A jak jest naprawdę? Przede wszystkim powinniśmy obie te opinie wyśrodkować i sprawdzić skąd warzywa pochodzą. Jeśli działka umiejscowiona jest wzdłuż ruchliwej drogi siłą rzeczy warzywa będą zawierały więcej nieodpowiednich substancji. Ale, jeśli macie ochotę na świeżutki szczypiorek czy rzodkiewki pozwólcie sobie na nie od czasu do czasu.
Z naszej strony to wszystko, pamiętajcie, że dobre odżywianie to podstawa długiego i zdrowego życia, a wiosna w szczególności sprzyja zmianie naszych nawyków żywieniowych. Spróbujcie, a dajemy Wam gwarancję, że będziecie witalni i uśmiechnięci.
Zdjęcia: naturalneoczyszczanie.pl, dietetycy.org.pl, krakow.gazeta.pl.